Το Μουσείο Γρίφων Καστελλορίζου στην Αθήνα

Ο Πανταζής Χούλης, μαθηματικός  και  Ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Καστελλορίζου θα δώσει δύο σημαντικές ομιλίες εξηγώντας τη σημασία των γρίφων. Μεσα από την 3η του διάλεξη το «Ζεστό Κοράλλι» θα προσπαθήσει να μοιραστεί μαζί μας το πάθος του για το νησί και να μας αφηγηθεί μέρος της  ιστορίας του.

“Δούρειος Γρίφος” & “Αρχιμήδους Οστομάχιον”

Η διάλεξη «Δούρειος Γρίφος» είναι μια παγκοσμίως γνωστή παρουσίαση του Πανταζή Χούλη.

Bίντεο της διάλεξης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, περιγράφει τα είδη γρίφων, την ιστορία τους και την αλληλεπίδραση τους με εμάς.

Ειδική μνεία γίνεται στους εκπαιδευτικούς γρίφους και το πως μπορούν να βοηθήσουν τα μαθηματικά (αλλά και άλλες επιστήμες) να γίνουν πιο αποτελεσματικές και διασκεδαστικές. 


Η διάλεξη «Αρχιμήδους Οστομάχιον», περιέχει το ιστορικό του παλίμψηστου στο οποίο βρέθηκαν οι πληροφορίες για τον αρχαιότερο καταγεγραμμένο γρίφο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Οστομάχιον. Η ετυμολογία του ονόματος προέρχεται από τη φράση «Μάχη των Οστών», λόγω του ότι κατασκευάστηκε από ελεφαντόδοντο. Θα υπάρξει μια διασκεδαστική αναφορά στις ιδιότητες αυτού του γρίφου, καθώς και μια πρόσφατη  έρευνα του  που ταξινόμησε (βάσει δυσκολίας) τους 536 τρόπους επανατοποθέτησης των 14 κομματιών μέσα στο τετράγωνο πλαίσιο.


Ομιλία: Το “Ζεστό Κοράλλι” μια σφαιρική αναφορά στο Καστελλόριζο. Η έκφραση «Ζεστό Κοράλλι», είναι ένας αναγραμματισμός του ονόματος του νησιού μας, δηλαδή της λέξης «Καστελλόριζο», περιγράφοντας ουσιαστικά το νησάκι μας ως έναν ζεστό φυσικό προορισμό που θέλει να υποδεχθεί τους πάντες με μια μεγάλη και ανοιχτή αγκαλιά. Η ομιλία εστιάζει σε μια σφαιρική παρουσίαση του Καστελλορίζου, για τους αναρίθμητους λόγους που το έχουμε ερωτευτεί, για την τεράστια πολυεπίπεδη δυναμική του, και για την σημαντική παραδοσιακή και ιστορική του αξία. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που υπάρχει και ο ανάλογος συρόμενος γρίφος, το Παπόρι του Καστελλορίζου, βασισμένος στον εν λόγω αναγραμματισμό, κι όχι μόνο! 

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μαζί με πολλούς και αξιόλογους γριφολόγους, θα εκθέτει γρίφους που κατασκεύασε ο ίδιος ενώ παράλληλα θα καθοδηγεί μικρούς και μεγάλους στην επίλυσή τους.

Την Κυριακή 18/12/2022 (14.00 -18.00) θα διοργανώσει τον Διαγωνισμό ταχείας επίλυσης διαφορετικών τρισδιάστατων γρίφων για περισσότερες πληροφορίες

Ο Πανταζής Χούλης μεγάλωσε στο Καστελλόριζο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας: Μάστερ στην Αλγεβρική Θεωρία Γραφημάτων (Μαθηματικά), διδακτορικό στα Συστήματα Ελέγχου (Ηλεκτρολογική και Ηλεκτρονική Μηχανική).

Καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας έως και το 2012, κατέχει μια εκτενή συλλογή από 4.000 γρίφους, 700 από τους οποίους είναι δικές του επινοήσεις και πρωτότυπα. Γνωστός στην κοινότητα των γρίφων με πολλές τιμητικές διακρίσεις στον διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού γρίφων, είναι μέλος του IPP (International Puzzle Party). Σήμερα είναι συνιδρυτής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας MaxxBrain. Στόχος της MaxxBrain είναι να εισαγάγει μαθηματικούς γρίφους στην εκπαίδευση για την μαθησιακή διευκόλυνση των μαθητών.

Η MaxxBrain συνεργάζεται με αρκετές πολιτειακές κυβερνήσεις της Ινδίας και πρόκειται να επεκταθεί σύντομα και στην υπόλοιπη Ασία.» Πρόσφατα ίδρυσε το πρωτότυπο Μουσείο Γρίφων Μεγίστης στο νησί του που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Από το 2021 πραγματοποιεί τα Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, τα οποία «ταξιδεύουν» και εκτός νησιού σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.