Science Reactors

Οι Science Reactors ξανασυναντούν το κοινό της Πάτρας
στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου / Πάτρας  με μια παράσταση Stand up Science

Στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου/Πάτρας οι  Science Reactors, με τον δικό τους χαρακτηριστικό χιουμοριστικό ύφος  και με απολαυστική διάθεση θα παρουσιάσουν ένα ακόμη Stand up Science σχολιάζοντας την επιστημονική … επικαιρότητα  σε μια προσπάθεια να  αποδείξουν πως : 

  • Η γνώση μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή 
  • Μπορεί εύκολα να φτάσει στον καθένα μας, να κεντρίσει την περιέργειά μας, να μας συναρπάσει και κυρίως να μας  γοητεύσει;
  • Δύσκολες επιστημονικές έννοιες μπορούν να γίνουν προσιτές σε όλους… με χαμόγελο

30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης!

Από το πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του ΕΙΕ έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ, τις βραδιές του Ερευνητή και βέβαια το Pint of Science.

Μοναδικός στόχος: το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό. Το 2014 αναδεικνύει ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες, με τη μορφή του Stand up Science/ Science on stage, παντρεύουν το χιούμορ με την επιστήμη.

Στο Αthens Science Festival18 της απονεμήθηκε, από τη SciCo, το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης – ΕΠΙ2.

- Τι είναι αυτό πίσω από το αυτί σας;

Μα, ένας άσσος κούπα!

- Είστε σίγουρα γυναικολόγος;

Κι όμως είναι!

Ο Κωνσταντίνος Περιστέρης γνωρίζει καλά τη μαγεία της ζωής από τα μωράκια που καλωσορίζει καθημερινά στον κόσμο, αλλά είναι και μύστης της μαγείας της σκηνής, ως έμπειρος ταχυδακτυλουργός και δημόσιος ομιλητής.

Ο γιατρός μας ανήκει στα ιδρυτικά μέλη των Science Reactors και παραδίδει μαθήματα γέλιου σε όλους τους “άρρωστους” με την επιστήμη!

H Αντωνία Καραμολέγκου κάνει το διδακτορικό της στη Μηχανική Μάθηση.

Μαθαίνει, δηλαδή, τις μηχανές να κάνουν κουλ πραγματάκια όπως το να μιλάνε και να προβλέπουν το μέλλον. Παράλληλα, μαθαίνει πιλάτες, μαγειρική, χορό, ξένες γλώσσες, fun facts, τα νέα, τα παλιά, τα εύκολα και τα δύσκολα. Μαθαίνει επίσης και από τα λάθη των φίλων της που ακούνε τις συμβουλές της.

Μαθαίνει και να μη βάζει πάνω από 3 μαθαίνει σε μια παράγραφο. Στον ελεύθερό της χρόνο προσπαθεί να σώσει το περιβάλλον με το Save your Hood. Αυτό που δεν μπορεί να σώσει είναι τα αστεία που λέει με τους Science Reactors.

Ο Χωροτάκτης-Πολεοδόμος Αλέξανδρος Σουρτζής, αποφάσισε να περάσει στο Πολυτεχνείο, ώστε να μπορεί με την άνεσή του να βγάζει λόγους στους συμφοιτητές του στα αμφιθέατρα, κριτικάροντας τους πάντες και τα πάντα. Ως φοιτητής υπήρξε μαχητικός συνδικαλιστής, εκδότης φοιτητικής εφημερίδας και θυελλώδης ρήτορας, γεγονός που δύσκολα τον κρατούσε απερίσπαστο από τη μελέτη της Γεωδαισίας και Στατικής.

Το ασυμβίβαστο της φύσης του τον έστρεψε στη συνέχεια στο ελεύθερο επάγγελμα, ενώ επί σειρά ετών υπήρξε διακεκριμένο μέλος των Toastmasters (ρητορική σχολή). Η μανία του να δίνει διαλέξεις δε τον εγκατέλειψε, οπότε αναγκαστικά συνέχισε για Διδακτορικό στην Αρχιτεκτονική του Ε.Μ.Π., ζαλίζοντας τους καημένους τους φοιτητές κατά το Επικουρικό Διδακτικό Έργο του, με powerpoint, θεωρίες και άλλα που ο ίδιος νόμιζε ότι ήταν ενδιαφέροντα.

Για κακή τους τύχη τον ανακάλυψαν οι Science Reactors σε ένα διαγωνισμό του FameLab, και από τότε η ζωή τους έγινε αν όχι καλύτερη, σίγουρα πιο φλύαρη. Είναι ξιφομάχος, χορευτής αργεντίνικου τάγκο και blogger, συνδυάζοντας την ευγένεια του χορού και τη γοητεία της συγγραφής, με τη βίαιη διατρητικότητα ενός Μονομάχου. Θερμός πολέμιος της ψευδοεπιστήμης, δε χάνει ευκαιρία να κατακεραυνώσει την αστρολογία, τις προλήψεις και το κακό συναπάντημα.

Ο Νίκος Παπαδημητρίου σπούδασε χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, έχει μεταπτυχιακό στην παραγωγή ενέργειας, διδακτορικό στην τεχνολογία υλικών και εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο "Δημόκριτος".

Ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης γιατί πιστεύει ότι η επιστήμη είναι το πιο απλό και καθημερινό πράγμα (που λέει ο λόγος...).

Ως μέλος των Science Reactors προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι η επιστήμη...έχει  πολύ πλάκα!

Του αρέσει το τρέξιμο και το καλό φαγητό (αλήθεια, συνδυάζονται αυτά;).

Ο Θωμάς Παππάς σπούδασε Μαθηματικά στην Αθήνα και παλεύει να τελειώσει το μεταπτυχιακό του στην Πληροφορική.

Θα έλεγε ότι είναι και πληροφορικάριος αλλά εφόσον πιστεύει ότι όλα είναι μαθηματικά αυτό περισσεύει.

Αν και έχει ταυτιστεί με όλα τα στερεότυπα που δείχνει το "The Big Bang Theory" (είναι όλα αλήθεια) κάνοντας πολλά ταξίδια και γνωρίζοντας διαφορετικούς ανθρώπους ανακάλυψε ότι του αρέσει να μιλάει μπροστά σε κόσμο και είτε να εξηγεί περίπλοκα θέματα με απλό τρόπο είτε να καταρρίπτει μύθους και ψευδοεπιστήμες.

Από μικρός μπορούσε να απομνημονεύσει ό,τι ανέκδοτο άκουγε (καλό ή κακό) και με κάθε αφορμή πετάει ένα για να πρήζ... ε να κάνει τους άλλους να γελάσουν. Έχοντας πολλά ενδιαφέροντα, από μουσική μέχρι comics (είπαμε τα στερεότυπα είναι όλα αλήθεια), βρήκε τους Science Reactors όπου είδε ότι μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω.

Ο Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα.

Έμαθε να μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά γιατί του αρέσουν οι κουλτούρες και οι διαφορετικοί άνθρωποι. Σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική για να βάλει σε τάξη το λόγο και τις σκέψεις του.

Κι αφού τα έκανε όλα αυτά, ασχολήθηκε με το τραγούδι και το stand up comedy δίνοντας παραστάσεις. Άνθρωπος της ζωής και πολύ κοινωνικός, του αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια, το τένις, να ταξιδεύει και να κάνει τους άλλους να γελούν.

Οι φίλοι του λένε ότι τον χαρακτηρίζει η καλή του ενέργεια και η θετική του αύρα. Γνωρίστε τον και θα με θυμηθείτε... (Συνεργάζεται συχνά με τους Science Reactors)

Ο Σταύρος Δημητρακούδης μπορεί να μην είναι αρκετά σημαντικός ώστε να αναφέρεται στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο, αλλά το κάνει έτσι και αλλιώς.

Είναι αστροφυσικός διπλής κλάσεως, καθότι ερευνά τόσο τη συμπεριφορά σωματιδίων σε μακρινούς γαλαξίες όσο και τη συμπεριφορά κυμάτων γύρω από τη Γη.

Του αρέσει να ζωγραφίζει και να γράφει σαχλά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας.

Πριν φύγει για τον Καναδά είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις θεατρικές παραστάσεις της ομάδας.

Λίγα λόγια για τους Science Reactors

H Eπιστήμη στη σκηνή. Η Επιστήμη αλλιώς!

  • Οι επιστήμονες διαθέτουν χιούμορ;
  • Μπορούμε να παρουσιάσουμε απλά επιστημονικά θέματα με χαμόγελο; 
  • Πώς θα  «φέρουμε» την επιστήμη  κοντά μας; 

Η ομάδα των Science Reactors απαντά με τον δικό της τρόπο από την σκηνή!
Δημιουργός  της ομάδας η Ελένη Γραμματικοπούλου, 30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης. Από το  πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών  έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ και τις μεγάλες διοργανώσεις.  
Το 2014 θέλησε να αναδείξει ένα άλλο τελείως αντισυμβατικό πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι χαρισματικοί επιστήμονες από όλες τις επιστήμες, μέσα από  παραστάσεις Stand up Science (στα χνάρια του Standup comedyκαι  Science on stage (επιστημονικό θέατρο), παρουσιάζουν την επιστήμη … αλλιώς! Προικισμένοι με  ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης κυρίως όμως με πάθος για την ίδια  την επιστήμη οι Science Reactors ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα  σε κατανοητές καθημερινές  ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ!   
Έκτοτε η  ομάδα συμμετέχει σε όλα τα επιστημονικά φεστιβάλ, TedX, Βραδιές του Ερευνητή, δίνει τις δικές της παραστάσεις σε θέατρα, κ.α. προσελκύοντας  ενθουσιώδη σχόλια αλλά και πολλούς φανατικούς φίλους. Το 2017 η ΕΡΤ  πρόβαλε  το έργο τους στο πλαίσιο της σειράς Close up, επίσημη συμμετοχή της στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
H ομάδα ανανεώνεται συνεχώς με νέα πρόσωπα, νέα κείμενα και καινούργιες δραστηριότητες. Έχει συνεργαστεί με άλλες ομάδες από τον χώρο της τέχνης (graffiti, μουσική, χορός, κ.α.) αποδεικνύοντας πως το χιούμορ μπορεί εύστοχα να συνδυασθεί και με  την Τέχνη και με την Επιστήμη. 
Πρόσφατα μπήκε και στον χώρο της ψηφιακής εποχής συμμετέχοντας διαδικτυακά σε μεγάλες επιστημονικές διοργανώσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με  την ATRAKTO προσάρμοσε, για πρώτη φορά,  τα επιστημονικά κείμενα ειδικά  για παιδιά Stand up Science Kids, κάνοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση πιο ελκυστική και προσιτή.
Στο 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου 2021  και στην  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2021 η παρουσία τους υπήρξε καθοριστική. Για την τελευταία τους διοργάνωση RE-think (re-use, re-duce, re-cycle) προκρίθηκαν, από όλους τους πολυάριθμους ευρωπαίους συμμετέχοντες, ανάμεσα στους 3 finalist της ομάδας Citizens για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία EWWR, (European Week for Waste Reduction)

Αντίστοιχη ομάδα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη.

Σκηνοθετεί ο Κώστας Βρεττός. 

Oι Science Reactors στην ATRAKTO: https://youtu.be/4QdgB2S5SAU