Planets In Your Hand – ΕΚΠΑ

Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Planets In Your Hand : Διαδραστική έκθεση

Το πρόγραμμα ‘Planets In Your Hand’ αποτελεί μια φορητή έκθεση, από μακέτες πλανητικών επιφανειών σε ξύλινα τετραγωνικά πλαίσια. Η ιδέα της έκθεσης προέκυψε το 2017, όταν στο πλαίσιο του διαγωνισμού Europlanet Funding Scheme 2017 κατατέθηκε μια πρόταση από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ στο ευρωπαϊκό δίκτυο πλανητολογίας Europlanet. Στην έκθεση του προγράμματος παρουσιάζονται οι επιφάνειες των 8 πλανητών του Ηλιακού Συστήματος, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους: τη θερμοκρασία, το φωτισμό, τον άνεμο και το στερεό ανάγλυφο στους γήινους πλανήτες. Η έκθεση σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με γνώμονα τη διάδοση της γνώσης γύρω από το πεδίο της πλανητικής εξερεύνησης, δίνοντας την ευκαιρία ακόμη και σε άτομα με περιορισμένη όραση να επισκεφτούν την έκθεση και να αγγίξουν τις επιφάνειες μέσω μίας μοναδικής διαδραστικής εμπειρίας. Η έκθεση απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά, νέους, ενήλικες και οργανωμένες τάξεις από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είναι προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες και δυσκολίες όρασης, τα οποία πιθανώς δεν είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος και γενικότερα την πλανητική επιστήμη στο παρελθόν.

Τι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες της δράσης:

  • Αλληλεπίδραση με καταρτισμένους επιστήμονες στο χώρο της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Εξερεύνησης με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο.
  • Απόκτηση γνώσεων για την Πλανητική Επιστήμη και διέγερση της περιέργειας για θέματα που αφορούν το Ηλιακό Σύστημα, τους πλανήτες και την πλανητική εξερεύνηση.
  • Εμπειρία σε δράση που απαιτεί διάδραση και εποικοδομητικό διάλογο με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Δυνατότητα άμεσης επαφής με την Αστρονομία και την Αστροφυσική, κάτι που έχει χαθεί από το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Η δράση απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και φυσικά σε παιδιά.

Ουρανογραφία – Planets In Your Hand

Η δράση περιλαμβάνει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπιο (πλανήτες και άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα) και ταυτόχρονη περιήγηση στον ουρανό (ουρανογραφία) από τα εξειδικευμένα μέλη της ομάδας.

Τι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες της δράσης:

  • Αλληλεπίδραση με καταρτισμένους επιστήμονες στο χώρο της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Εξερεύνησης με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο.
  • Απόκτηση γνώσεων για τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού και με τις μεθόδους παρατήρησης.
  • Δυνατότητα άμεσης αλληλεπίδρασης με δράσεις που σχετίζονται με την Παρατηρησιακή Αστρονομία και την Αστροφυσική.

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα πραγματοποιηθεί στο κοινό μια φορά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και σε (νυχτερινές) ώρες  στον χώρο του Αεροδρομίου.

Η διάρκεια της παρουσίασης μπορεί να είναι 2-3 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών (σχολεία, ευρύ κοινό, κτλ).

Ηλιακή Παρατήρηση  – Planets In Your Hand

Η δράση περιλαμβάνει παρατήρηση του Ήλιου με ειδικά εξοπλισμένο τηλεσκόπιο και ταυτόχρονη επεξήγηση για την ηλιακή δραστηριότητα και τα φαινόμενα που συμβαίνουν στον Ήλιο από τα εξειδικευμένα μέλη της ομάδας.

Τι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες της δράσης:

  • Αλληλεπίδραση με καταρτισμένους επιστήμονες στο χώρο της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Εξερεύνησης με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο.
  • Απόκτηση γνώσεων για τα ηλιακά φαινόμενα και με τις μεθόδους παρατήρησης του Ήλιου.
  • Δυνατότητα άμεσης αλληλεπίδρασης με δράσεις που σχετίζονται με την Παρατηρησιακή Αστρονομία και την Αστροφυσική.

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα παρουσιαστεί στο κοινό το πρωί της Κυριακής 25 / 9.

Η διάρκεια της παρουσίασης μπορεί να είναι 1-2 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών (σχολεία, ευρύ κοινό, κτλ).

Αστροφυσικός- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η μεταδιδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency, ESA) στην Ολλανδία, με ειδικότητα στη διαστημική οπτική. Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, η αγάπη του για το διάστημα τον οδήγησε να λάβει μέρος και στη διαδικασία επιλογής αστροναυτών της ESA. Κατάφερε να φτάσει σε τελικό στάδιο επιλογής, αφού κρίθηκε ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους.

Σήμερα ο Δρ. Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική οπτική και την αστρονομική οργανολογία.

Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό τον ώθησε να ασχοληθεί με την επικοινωνία της επιστήμης. Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πλήθος ομιλιών σε σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς, ενώ αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας διοργάνωσης του Athens Science Festival.

Η Μαρία Παναγοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με ειδίκευση στην Αστροφυσική. Αυτή τη στιγμή (2022) ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές με τίτλο «Διδακτική και Δημόσια Κατανόηση των Φυσικών Επιστημών και των Ψηφιακών Τεχνολογιών» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εκπαίδευση της Αστρονομίας, στην Ιστορία και τη Φύση της Επιστήμης στην εκπαίδευση καθώς και στις μη τυπικές μορφές μάθησης και στην συνεργασία τέτοιων δομών με το σχολικό περιβάλλον. Έχει μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση και διεξαγωγή εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και παραμένει ενεργό μέλος της βραβευμένης ομάδας επικοινωνίας της επιστήμης «Planets In Your Hand». Από τον Ιανουάριο του 2022 ανήκει στο δυναμικό του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Η Κωνσταντίνα Βροντάκη σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα με τίτλο «Αστροφυσική, Αστρονομία και Μηχανική» από το ίδιο ίδρυμα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική και στους blazars.

Θέλοντας να μοιραστεί την αγάπη της για την Αστροφυσική με το ευρύ κοινό ξεκίνησε να ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μέλος της βραβευμένης ομάδας επικοινωνίας της επιστήμης «Planets In Your Hand», ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων.

Περιγραφή φορέα (ΕΚΠΑ)

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (συντομογραφία: Ε.Κ.Π.Α.), το οποίο συνήθως αναφέρεται απλώς ως Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτελεί ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1837 και λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της σύγχρονης Ελλάδας και συνεισφέρει σημαντικά στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της χώρας. Είναι επίσης το πρώτο Πανεπιστήμιο ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

(πηγή: βικιπαίδεια)