Η Ελληνική MENSA στην Αθήνα

Η MENSA είναι o παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σκοπός του οποίου είναι η αναγνώριση, η υποστήριξη, η έρευνα και η προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσον προόδου της ανθρωπότητας. Αυτή η διεθνής κοινότητα ανθρώπων απαρτίζεται από μέλη των οποίων ο Δείκτης Νοημοσύνης τούς κατατάσσει στο ανώτερο 2% του πληθυσμού.

Παράλληλα Η Ελληνική Mensa είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Γρίφων (World Puzzle Federation www.worldpuzzle.org). Κάθε χρόνο, οργανώνει διαγωνισμούς και πρωταθλήματα γρίφων λογικής (puzzles) και sudoku και συμμετέχει σε αντίστοιχα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ένας από τους στόχους της είναι η δημιουργία Junior National Team, για παιδιά ηλικίας έως και 16 ετών, τα οποία θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος τόσο στα Εθνικά όσο και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

STEAM PROJECTS:
“Γεωμετρικές Πράσινες Βιώσιμες Πόλεις”, “Χρυσή τομή & Ακολουθία Fibonacci”

Στο πλαίσιο των ερευνητικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ελληνικής MENSA, προστίθεται κι αυτό του σχεδιασμού έξυπνων πόλεων. Η φιλοσοφία των έξυπνων βιώσιμων πόλεων έγκειται στον σχεδιασμό οικολογικά βιώσιμων κτιρίων σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο και στο να είναι λειτουργικοί ιδιωτικοί και κυρίως δημόσιοι χώροι στην πόλη.
Στο εργαστήριο που παρουσιάζει η μαθηματικός Δέσποινα Κορεντίνη οι μαθητές κατανοούν ότι τα μαθηματικά μπορούν να συναντηθούν στη φύση και ο άνθρωπος παρατηρώντας τη φύση δημιούργησε τα μαθηματικά σύμβολα για να εκφράσει τα μαθηματικά που παρατήρησε κατά τη διάρκεια των αιώνων στη φύση.

Ηλικιακές Ομάδες: 9-12, 13-17Διάρκεια max.15΄

Η Δέσποινα Κορεντίνη είναι διακεκριμένη εκπαιδευτικός χαρισματικών μαθητών της Ελληνικής Mensa, μιας μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης με στόχο τον εντοπισμό και την ανάπτυξη της ανθρώπινης νοημοσύνης. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής, με ειδίκευση στην

α. Χαρισματικότητα

β. Μαθησιακές Δυσκολίες & είναι Εκπαιδευτική Σύμβουλος & Ερευνήτρια.

Είναι επίσης Κριτικός Θεάτρου και Τέχνης, γράφοντας στο διαδικτυακό ενημερωτικό site: a8inea.com. Μέσα από τα προγράμματα χαρισματικής εκπαίδευσης «Gifted & Growth Mindset» του Hellenic Mensa, όπου εργάζεται ως gifted educator, ως φορέας διαλόγου και αλλαγής και ως ερευνήτρια, οι χαρισματικοί μαθητές κατανοούν τα σύγχρονα επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα με αναφορά στο 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποσαφηνίζοντας παράλληλα τις έννοιες που τους απαρτίζουν, αποκτώντας κριτική, συνθετική και δημιουργική σκέψηvασοπούλου από το Πανεπιστήμιο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.

Μαθαίνω και λύνω: Μια «έξυπνη» προσέγγιση των γρίφων λογικής / Sudoku

Στο εργαστήριο αυτό οι Ηλιάνα Γουναλάκη, Θάνος Δαρκαδάκης  και Δημήτρης Τσατσαρωνης

μέλη της Mensa και μέλη της Εθνικής Ομάδας, που συμμετείχαν στα παγκόσμια πρωταθλήματα Sudoku & Puzzles 2023 στην Κρακοβία, θα παρουσιάσουν μια σειρά από γρίφους λογικής και θέματα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Θα εξεταστούν τεχνικές επίλυσης των γρίφων καθώς και τακτικές βελτίωσης του χρόνου. Για τους αρχάριους συμμετέχοντες  υπάρχουν ξεχωριστά θέματα αντίστοιχης δυσκολίας καθώς και συνεχή παρακολούθηση και καθοδήγηση από τα μέλη της Εθνικής Ομάδας.

Ηλικιακές Ομάδες: 7- 2, 13-17 – Διάρκεια 20΄. Σύνολο μαθητών (ανά ομάδα) 6-8 άτομα.

Απόφοιτη οικονομικών σπουδών της ΑΣΟΕΕ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στον τομέα της Ναυτιλίας.

Συμμετείχα σαν μαθήτρια στην Μαθηματική εταιρία και στους διαγωνισμούς της. Έγινα μέλος της Ελληνικής Μενσα το 2009 και έκτοτε αποτελώ μέλος της Εθνικής Ομάδας Sudoku.

Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών ΕΜΠ.

Αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής ομάδας στην Μαθηματική εταιρία.

Μέλος εθνικής ομάδας Μπριτζ νέων και μέλος εθνικής ομάδας Sudoku και Γρίφων Λογικής.

Απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών.

Καθηγητής μαθηματικών 17 χρόνια. Δάσκαλος μπριτζ και αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής ομάδας Sudoku.