Kids Save Lives

KIDS SAVE LIVES Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών

Διαδραστική εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών. Στο KIDS SAVE LIVES πιστεύουμε πως όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή, ακόμη και ΠΑΙΔΙΑ. Ο Σύλλογος είναι ανθρωπιστικός και υποστηρίζεται από εκατοντάδες εθελοντές εκπαιδευτές. Μπορείς να γίνεις κι εσύ ο Πρώτος Ανταποκρινόμενος που θα βοηθήσει με αλληλεγγύη και γνώσεις ένα θύμα που κινδυνεύει,
μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια. Γίνε εσύ ο ήρωας!

Η εκπαίδευση  επικεντρώνεται στις παρακάτω βασικές θεματικές:

  • Σταθμός αξιολόγησης θύματος, ενεργοποίηση 112/166
  • Σταθμός Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ)
  • Σταθμός Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED)
  • Σταθμός Αντιμετώπισης αναίσθητου θύματος
  • Σταθμός Αντιμετώπισης Πνιγμονής
  • Σταθμός VR CPR Challenge

Για  παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών & σε ενήλικες (υπό ορισμένες προϋποθέσεις)
Η εκπαίδευση είναι συνεχόμενη και διαρκεί 4 ώρες

H Δέσπονα Βαξάλη Σαμακοβλή είναι υγιεινολόγος - επόπτρια Δημόσιας Υγείας στη διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου Περιβαλλοντικής Υγιεινής Κεντρικού Τομέα, Περιφέρειας Αττικής, Αθήνα.

Είναι απόφοιτη του τμήματος Δημόσιας Υγιεινής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθηνών και κάτοχος Msc της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο ΠΜΣ ”Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας”.

Είναι εκπαιδεύτρια της βασικής υποστήριξης της Ζωής- BLS Instructor και εθελόντρια του ανθρωπιστικού συλλόγου KIDS SAVE LIVES.

Ο Παναγιώτης Πατσαούρας ως πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής του Ανώτατου Ιατρικού Ινστιτούτο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας και έχοντας πολυετή εμπειρία ως γενικός χειρουργός, σήμερα είναι επιμελητής Β΄στο Γ.Ν. «Ασκληπίειο» Βούλας, Αθήνα στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η συμβολή του σε εθελοντικές δράσεις είναι αμέτρητες καθώς επίσης και η συμμετοχή του ως εκπαιδευτής BLS/AED του ανθρωπιστικού συλλόγου KIDS SAVE LIVES.

Be the CHANGE you wish to see in the WORLD!

Το 2007 ο Αναστάσης Στεφανάκης μετατίθεται στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής για να υπηρετήσει την τουριστική περιοχή ως Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.

Σύντομα με συνεργάτιδα την Κατερίνα Κακάνη, αναγνωρίζουν πως ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των επειγόντων περιστατικών, εξαιτίας των μεγάλων αποστάσεων της επαρχίας και της μορφολογίας του εδάφους καθυστερούν να προσεγγίσουν έγκαιρα και να σώσουν ανθρώπινες ζωές σε επείγοντα περιστατικά.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ!
Το 2009 ταξιδεύουν στην Αθήνα για να γίνουν εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης [ERC] με σκοπό να φανούν χρήσιμοι στην κοινωνία και μετά το πέρας της υπηρεσίας τους. Ξεκινούν άμεσα μαθήματα στα σχολεία και τις κοινότητες της περιοχής εκπαιδεύοντας μικρούς και μεγάλους, έτσι ώστε οι μαθητές τους να βοηθούν σε επείγοντα περιστατικά ως Πρώτοι Ανταποκρινόμενοι (First Responders) μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Αναγνωρίζοντας τις εκπληκτικές ικανότητες των παιδιών αλλά και την ενθουσιώδη αποδοχή του νέου τους ρόλου, το 2010-2011 αποφασίζουν να εκπαιδεύσουν συγκεκριμένο target group, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς μέσα στα Ελληνικά Σχολεία. Για μία ημέρα δεν θα διδάσκονταν μόνο μαθηματικά ή φυσική, αλλά πώς να σώζουν ζωές!

ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Το εγχείρημα βρήκε άμεσα πολλούς υποστηρικτές, οι οποίοι αποφασίζουν το 2015-2016 να συστήσουν τον πρώτο ανθρωπιστικό σύλλογο στην Ελλάδα με την ονομασία KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, δείχνοντας έτσι την κύρια κατεύθυνση της προσπάθειας τους: τα παιδιά!

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ KIDS SAVE LIVES
Οι στρατηγικοί στόχοι του οργανισμού, βασίστηκαν σε 4 κύριους άξονες με σκοπό την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στην Ελλάδα:

  1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: διάδοση της δωρεάν εκπαίδευσης ΚΑΡΠΑ – Πρώτες Βοήθειες, Βασικές αρχές Πρόληψης και αντιμετώπισης Τραύματος σε σχολεία & τοπικές κοινότητες
  2. ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ: διάδοση, τοποθέτηση και καταγραφή Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε σχολεία και δημόσιους χώρους
  3. ΔΙΑΣΩΣΗ: οργάνωση σχολείων και τοπικών κοινοτήτων, δημιουργία ομάδων Πρώτων Ανταποκρινόμενων
  4. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και τη διάσωση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές” και το Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές” που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσoκομειακής Φροντίδας και έχει εγκρίνει το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία όλης της Χώρας, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 70,000 μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς σε περισσότερα από 700 σχολεία της Χώρας, με την εθελοντική συμμετοχή εκατοντάδων πιστοποιημένων εκπαιδευτών του European Resuscitation Council. Επιδίωξη του Οργανισμού είναι η θεσμοθέτηση μαθήματος Α’ Βοηθειών στα ελληνικά σχολεία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη προαγωγή του εθελοντισμού και την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο [κατάθεση Πρότασης Σχεδίου Νόμου στην Υπουργό Παιδείας κα Ν. Κεραμέως, 2019].