Χρήστος Καλπουζάνης – Θέατρο Σκιών

«Οδύσσεια ’22, Στους δρόμους της Ανατολής και στων Πατρών τα μέρη…..»

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης και στην Πάτρα του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Καλπουζάνη, με τη φιλική συμμετοχή των μικρών μαθητών του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών με αφορμή τη συμπλήρωση 100 Χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα παρουσιάσει στις 22/10/2022 και ώρα 20:00 στο χώρο την Παλαιών Σφαγείων την επετειακή παράσταση «Οδύσσεια’22…..Στους δρόμους της Ανατολής και στων Πατρών τα μέρη…»

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Μικρασίας και στη δοκιμασία του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Ο Οδυσσέας και ο Καραγκιόζης, ως σύμβολα του Έλληνα που κατέχει την τέχνη της επιβίωσης, ξεκινούν μια διαδρομή πόνου και χαράς από τα βάθη της Ανατολής και τον Εύξεινο Πόντο έως τα παράλια της Μεσογείου, με συνταξιδιώτες τους  Έλληνες της Ανατολής, για να βρουν ο καθένας τη δική του Ιθάκη. Πίσω από τα φώτα του μπερντέ,  Σμυρνιοί, Κωνσταντινοπολίτες, Πόντιοι και Καππαδόκες, εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να ζήσουν τη δική τους Οδύσσεια για να βρουν καταφύγιο σε μια νέα πατρίδα.

Συντροφιά τους θα έχουν και τους μικρούς χορευτές, του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών, που θα τους βοηθήσουν να διασώσουν τους χορούς και τα τραγούδια τους, για όταν η ζωή θα νικήσει και η χαρά θα ξανάρθει.

Επιδίωξή μας είναι ο παραδοσιακός χορός και το θέατρο σκιών, δύο διαχρονικές και  ανθεκτικές εκδηλώσεις της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, να συναντηθούν επί σκηνής, για να επικοινωνήσουν στους μικρούς μας φίλους, με συμβολισμούς και φαντασία, ένα οδυνηρό κεφάλαιο της ιστορίας του Ελληνισμού και της ανθρωπότητας, χωρίς να χάσουν την πίστη τους για τη συνάντηση με την Ιθάκη που πάντα ξεπροβάλλει στον ορίζοντα.

Ο Χρήστος Καλπουζάνης( 1986 ) είναι Έλληνας επαγγελματίας Καραγκιοζοπαίχτης.

Ήταν μαθητής του Πατρινού καραγκιοζοπαίχτη Ορέστη ( Ανέστη Βακάλογλου).

Έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις και έχει διακριθεί για το ταλέντο του και για την προσφορά του.

Ο Μιχάλης Καταραχιάς (2001) είναι φοιτητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, μαθητής (από το 2012) και συνεργάτης (από το 2019) του Χρήστου Καλπουζάνη.

<p.Κατά την διάρκεια των σχολικών και φοιτητικών του χρόνων έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνικών ομάδων της πόλης, πολιτιστικών συλλόγων, εκδηλώσεις, συνέδρια και ημερίδες του Πανεπιστημίου Πατρών με θεατρικά δρώμενα, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ("Οι τόποι είναι Ήχοι "), στην Ομάδα Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και στις θεατρικές παραγωγές του Χρήστου Καλπουζάνη.

<p.Είναι εμψυχωτής θεατρικών εργαστηρίων σε ΚΔΑΠ και Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Θεατρικά είδη : Κωμωδία, Δράμα , Θέατρο πρόζας , Θέατρο σκιών, Musical, Αρχαίο δράμα, θέατρο του Παραλόγου, Θέατρο στα Μούτρακ.α.

Η Εύα Βλαχάκη είναι αρχιτέκτονας (υπ. διδάκτορας στο Πανεπ. Πατρών), animator και projection mapping artist.

Παράλληλα με το ερευνητικό της έργο στον τομέα των πτυσσόμενων κατασκευών στην αρχιτεκτονική, τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε εικαστικά projects που συνδυάζουν τo storytelling και τη σκηνογραφία με ψηφιακές οπτικοακουστικές τέχνες και τεχνολογικά μέσα (projection mapping, VR, κλπ).

Προσωπικό της έργο έχει προβληθεί πάνω σε εμβληματικά κτίρια όπως η Βουλή των Ελλήνων («Επιθυμία Ελευθερίας», 2021), το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το θέατρο Απόλλων στην Πάτρα, και συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ οπτικοακουστικών και ψηφιακών τεχνών («Little Islands Festival», «RETHink art festival», «PharesCulturelsMéditerranéens», κλπ).

Έχει επίσης εφαρμόσει τις τεχνικές της φωτογραμμετρίας, του animation και του projection mapping σαν σκηνογραφικά μέσα σε παραστάσεις θεάτρου («Πάτρα: η πόλη των εργοστασίων, του ρεμπέτικου και του καραγκιόζη», 2020), κλασικού μπαλέτου («Η λίμνη των κύκνων», 2019), και θεάτρου σκιών («Το πνεύμα των Χριστουγέννων», 2021, «Οδύσσεια '22», 2022).