Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση στην Αθήνα

Κωνσταντίνος Λάττας

Ο Κωνσταντίνος Λάττας εκπροσωπώντας την Εκπαιδευτική Αναγέννηση που έχει διοργανώσει τέσσερις Μαθηματικούς διαγωνισμούς γρίφων, θα συμμετάσχει στη διοργάνωση του πρώτου από τους δύο διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ γρίφων.

Δύο διαγωνισμοί γρίφων – Σε τι στοχεύουν και τι αποσκοπούν

Η φιλοσοφία μιας σειράς Μαθηματικών διαγωνισμών βασίζεται στην αρχή ότι τα Μαθηματικά είναι μία κουλτούρα η οποία πρέπει να παρέχεται σε όλους. Ειδικά, επειδή τα Μαθηματικά καλλιεργούν την σκέψη και φέρνουν πνευματική ικανοποίηση, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε λίγους. Σε αυτήν την φιλοσοφία εντάσσονται οι δύο διαγωνισμοί στο Φεστιβάλ Γρίφων.

Για τον λόγο αυτό ενθαρρύνονται να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου). Τα θέματα στα οποία διαγωνίζονται δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις Μαθηματικών και δεν απευθύνονται μόνο σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά. Ο κοινός νους, η καθαρή σκέψη και η αγάπη για τα Μαθηματικά είναι αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει κανείς τα θέματα των δύο διαγωνισμών. Ο σκοπός τους είναι να δώσουν πνευματική χαρά στους μαθητές και, παράλληλα, να καλλιεργήσουν την ανεξάρτητη και δημιουργική σκέψη.

Α) Διαγωνισμός Γρίφων «Με χαρτί και μολύβι»

Διοργανώνεται από τον  καθ. Μιχάλη Λάμπρου, επιστημονικό υπεύθυνο στη χώρα μας του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό» και τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Λάττα, υπεύθυνο (από το 2017) του διαγωνισμού Γρίφων Μαθηματικών και Λογικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης

Το Σάββατο 17/12 (14.00 -18.00) θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός γρίφων «Με χαρτί και μολύβι». Μπορεί να λάβει μέρος ο οποιοσδήποτε από 7 έως 77 ετών. Οι διαγωνιζόμενοι θα παίρνουν τους γρίφους τυπωμένους σε χαρτί και θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 60 λεπτά σε όσους περισσότερους γρίφους μπορούν. Η απάντηση θα αναγράφεται πάνω στο ίδιο το χαρτί και θα είναι σύντομη: για παράδειγμα, θα είναι ένας αριθμός ή μία γραμμή ή ένα σχήμα κ.λπ. Οι γρίφοι θα απαιτούν καθαρή σκέψη αλλά θα είναι προσιτοί, χωρίς ακρότητες, και θα είναι διαφορετικοί ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του εκάστοτε διαγωνιζόμενου. Θα δοθεί ένα βραβείο για την κάθε τάξη χωριστά, από την Β’ Δημοτικού έως την Γ’ Λυκείου. Επίσης, θα υπάρχει ένα ακόμα βραβείο για όσους τέλειωσαν το Σχολείο, για παράδειγμα φοιτητές ή γονείς ή γιαγιάδες και παππούδες κ.λπ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο διαγωνιζόμενων της ίδιας ηλικιακής ομάδας, θα λογίζεται ο χρόνος που χρειάστηκε να απαντηθούν οι ερωτήσεις ή θα δοθούν μερικοί ακόμη συμπληρωματικοί γρίφοι. 

Είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να κρατούν το δικό τους στυλό ή καλύτερα μολύβι και μία γόμα.

Β) Διαγωνισμός ταχείας επίλυσης διαφορετικών τρισδιάστατων γρίφων

Διοργανωτής: Πανταζής Χούλης, μαθηματικός, ιδρυτής  του Μουσείου Γρίφων Καστελλορίζου (βλ. Μουσείο Γρίφων)

Την Κυριακή 18/12/2022 (14.00 -18.00) θα πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός ταχείας επίλυσης διαφορετικών τρισδιάστατων γρίφων. Είναι γνωστός και ως Μεγίστειος Αινιγμάτων Αγώνας και διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια στο Καστελλόριζο με τεράστια επιτυχία. Οι συμμετέχοντες καλούνται σε γριφο-μονομαχίες όπου κάποιες δεξιότητες είναι απαραίτητες μαζί με μια δόση τύχης. Οι τρεις πρώτοι θα κερδίσουν όλοι μια Δικαία Κούπα του Πυθαγόρα (παραγωγή του Μουσείου Γρίφων με την ευγενική χορηγία της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης) όπου θα αναγράφεται η θέση τους. Επίσης, οι καλύτεροι οχτώ (δηλαδή όσοι βρεθούν στα προημιτελικά), θα κερδίσουν και άλλα δώρα/γρίφους (πιο συγκεκριμένα, εκδόσεις του Οστομάχιου). 

Ο Μιχάλης Λάμπρου γεννήθηκε στη Κένυα, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του.

Τέλειωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Αθήνα και τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στο Λονδίνο, από όπου πήρε Πτυχίο, Μάστερ και Διδακτορικό στα Μαθηματικά. Σήμερα εργάζεται ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kρήτης.

Έχει δημοσιεύσει 25 ερευνητικές εργασίες στα Καθαρά Μαθηματικά, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την Ιστορία των Μαθηματικών, έχει συγγράψει πλήθος σημειώσεων για φοιτητές, 12 βιβλία για μαθητές σχολείου, ένα Λεξικό Αγγλοελληνικών Μαθηματικών όρων, έχει μεταφράσει 5 βιβλία, έχει επιμεληθεί 17, έχει συγγράψει εκλαϊκευτικά άρθρα καθώς και λήμματα σε ξένες εγκυκλοπαίδειες.

Επίσης ασχολήθηκε με Μαθηματικές Ολυμπιάδες, εκπροσωπώντας τέσσερις φορές την Ελλάδα ως αρχηγός της αποστολής. Τελευταία είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος στη χώρα μας του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό». Είναι έγγαμος με τρία παιδιά, τα οποία σήμερα έχουν τελειώσει τις Πανεπιστημιακές τους σπουδές και εργάζονται.

Ο Κωνσταντίνος Λάττας είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Διδάσκει Μαθηματικά και Πληροφορική στη μέση εκπαίδευση από το 1997. Από το 2009 μέχρι και σήμερα εργάζεται στο ιδιωτικό σχολείο «Εκπαιδευτική Αναγέννηση – Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου».

Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου Μαθηματικών των σχολών του Εμπορικού Ναυτικού υπό την επίβλεψη του εκδοτικού οίκου του Ιδρύματος Ευγενίδου Έχει συγγράψει εγχειρίδια Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου καθώς και για την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον της Γ' Λυκείου.

Έχει παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις σε Μαθηματικά συνέδρια και περιοδικά με θέμα τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, τη Διαθεματική Προσέγγιση των Μαθηματικών και την Ανάπτυξη της Θετικής Στάσης των Μαθητών απέναντι στα Μαθηματικά. Συμμετείχε στην οργανωτική και συντακτική επιτροπή του νέου διαγωνισμού Μαθηματικών «Πυθαγόρας» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2019.

Τέλος από το 2017 είναι ο υπεύθυνος του διαγωνισμού Γρίφων Μαθηματικών και Λογικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Ο Πανταζής Χούλης μεγάλωσε στο Καστελλόριζο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας: Μάστερ στην Αλγεβρική Θεωρία Γραφημάτων (Μαθηματικά), διδακτορικό στα Συστήματα Ελέγχου (Ηλεκτρολογική και Ηλεκτρονική Μηχανική).

Καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας έως και το 2012, κατέχει μια εκτενή συλλογή από 4.000 γρίφους, 700 από τους οποίους είναι δικές του επινοήσεις και πρωτότυπα. Γνωστός στην κοινότητα των γρίφων με πολλές τιμητικές διακρίσεις στον διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού γρίφων, είναι μέλος του IPP (International Puzzle Party). Σήμερα είναι συνιδρυτής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας MaxxBrain. Στόχος της MaxxBrain είναι να εισαγάγει μαθηματικούς γρίφους στην εκπαίδευση για την μαθησιακή διευκόλυνση των μαθητών.

Η MaxxBrain συνεργάζεται με αρκετές πολιτειακές κυβερνήσεις της Ινδίας και πρόκειται να επεκταθεί σύντομα και στην υπόλοιπη Ασία.» Πρόσφατα ίδρυσε το πρωτότυπο Μουσείο Γρίφων Μεγίστης στο νησί του που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Από το 2021 πραγματοποιεί τα Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, τα οποία «ταξιδεύουν» και εκτός νησιού σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση αποτελεί ένα Σχολείο που, καλύπτοντας όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Προνηπιαγωγείο – Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο – Διεθνές Πρόγραμμα GCSE / GCE), δημιουργεί όλες τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε κάθε μαθητής να μπορέσει να εξελιχθεί στην «καλύτερη εκδοχή του εαυτού του». Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και το βασικό όραμα και τη φιλοσοφία της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης, το οποίο αποτυπώνεται μέσα σε λίγες γραμμές:

«Η δημιουργία ενός σχολείου το οποίο, κάθε ημέρα της λειτουργίας του, θα στοχεύει με υπεύθυνες σταθερές διαδικασίες, αληθινό ενδιαφέρον και αγάπη, στην πνευματική, ηθική, κοινωνική καλλιέργεια και την ψυχοσωματική υγεία κάθε μαθητή ξεχωριστά, προσφέροντας έτσι ουσιαστική παιδεία υψηλού επιπέδου σε όλους τους μαθητές του».

Οι υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις διασφαλίζουν την ασφάλεια των μαθητών, την άρτια  εκπαιδευτική διαδικασία και τη δυνατότητα ενασχόλησης με ποικίλες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες:

Κινητήριος δύναμη που διασφαλίζει το υψηλό και ποιοτικό εκπαιδευτικό επίπεδο είναι οι Εκπαιδευτικοί του Σχολείου. Οι Νηπιαγωγοί, οι Δάσκαλοι και οι Καθηγητές, η πλειοψηφία των οποίων είναι συνεργάτες του Σχολείου πολλά χρόνια, μοιράζονται το όραμα, τη στοχοθεσία του και έχουν κοινά κριτήρια, νοοτροπία και αντιλήψεις, εξασφαλίζοντας με αυτή τη συνθήκη ένα περιβάλλον ενιαίων αρχών και αξιών για τους μαθητές.

Εξαιρετικές διακρίσεις σημειώνουν οι μαθητές της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο κάθε χρόνο σε επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και αθλητικούς διαγωνισμούς, καθώς και σε πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα debate και συνέδρια.

Σημαντικοί ευρωπαϊκοί και διεθνείς Φορείς Πιστοποίησης, όπως Edexcel, OSD, Institut Francais, Addvantage, Technokids, έχουν αναγνωρίσει το ουσιαστικό εκπαιδευτικό έργο στο οποίο επενδύει καθημερινά η Εκπαιδευτική Αναγέννηση.

Στο Σχολείο πρόσφατα απονεμήθηκε η Ασημένια Ετικέτα για την Ψηφιακή Ασφάλεια από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο στο πλαίσιο της δράσης eSafety Label που πιστοποιεί σχολεία για το σύνολο των πολιτικών ασφαλούς διαδικτύου που εφαρμόζουν.