Περιγραφή Δράσεων

Επιγραμματικά οι δράσεις που εντάσσονται στο 3ήμερο φεστιβάλ
Περισσότερα στη σελίδα “ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ”

Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Παρουσιάσεις με θέματα  τη βιολογία (ιοί, μικρόβια,dna κ.α) τους  γρίφους  και τα ζώα,  την  προστασία της δημόσιας υγείας μέσα από πειράματα και θεατρικά δρώμενα: «Η μέρα ενός κυττάρου» – Φέρνουμε τον βιομικρόκοσμο στα …μέτρα μας! Εξιχνιάζοντας ένα έγκλημα..) από 5 ταλαντούχες ερευνήτριες  του ΕΙΠ.

Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας – Ινστιτούτο Πληροφορικής
Ο γνωστός για την επικοινωνία της επιστήμης ερευνητής του ΙΤΕ Δρ. Δημήτρης Γραμμένος και συνεργάτες του μέσα από ταχύρρυθμα εργαστήρια, πρωτότυπες διαδραστικές παρουσιάσεις και επιστημονικά παιγνίδια  θα προσφέρoυν μια βιωματική και παιγνιώδη εισαγωγή στη Δημιουργική Σκέψη και τη Δημιουργικότητα.

Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ»
Ο Βασίλης Κατσούρος Διευθυντής του ΙΕΛ/ΕΚ «Αθηνά» και Αντιπρόεδρος του «Αθηνά») και ο ερευνητής  Μάξιμος Καλιακάτσος-Παπακώστας θα παρουσιάσουν σειρά δράσεων και εφαρμογών κάτω από τη θεματική  Επιστήμη και Μουσική: Μαθαίνουμε λύνοντας τον γρίφο μιας μυστηριώδους σύνδεσης΄, Παίζοουμε τις συχνότητες με τα δάχτυλά μας. Πως μπορεί να καταλάβει ο υπολογιστής τι παίζω στην κιθάρα μου. κ.α.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Ο αστρονόμος Δημήτρης Τσιμπίδας θα αποκαλύψει τα μυστικά των αστερισμών και τη μυθολογία τους, θα ρίξει νεροπυραύλους μαζί μας και θα μας χαρίσει μια συναρπαστική «Αστροπαρατήρηση» μαζί με την ομάδα του δρ. Κοσμά Γαζέα.

ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
α) Απευθείας σύνδεση με το CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής) τ ο μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο βασικής έρευνας με τη συνδρομή ερευνητών του Δημοκρίτου που θα βρίσκονται εκεί.
β) παρουσίαση  του ευρωπαϊκού προγράμματος Οι αξίες ταξιδεύουν;’ από το  ΙΠ&Τ υπεύθυνη Δ. Κατσαμούρη.

Planets In Your Hand
Έκθεση και σειρά δράσεων / παιγνιδιών από  τον αστροφυσικό Κοσμά Γαζέα (Τμήμα Αστροφυσικής ΕΚΠΑ) και 2  φοιτήτριές του. Θα περιπλανηθούμε στο σύμπαν και στην ενδιαφέρουσα διαδραστική έκθεση. Παράλληλα θα μας ξεναγήσουν» στον ουράνιο θόλο μέσα από «Ηλιοπαρατήρηση» και «Αστροπαρατήρηση» με τη χρήση λέιζερ και τηλεσκοπίου.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τμήμα (ΤΕΠΑΕΣ) και (Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής – Υπεύθυνη καθηγήτρια Χρυσάνθη Σκουμπουρδή & φοιτήτριες. Θα παρουσιάσουν δράσεις  σχετικά με το «Μαθαίνω τα σχήματα μέσα από παιγνίδια».

Science is fun
Πειράματα φυσικής και χημείας από τον  γνωστό  για τον ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασης πειραμάτων, Δημήτρη Κονιδιτσιώτη. Δημιουργό του ‘Science is fun”. Με την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Πανεπιστημίου Κρήτης – Μιχάλη Λάμπρου
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλη Λάμπρου θα προσεγγίσει τα μαθηματικά μέσω διασκεδαστικών αφηγήσεων.

8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο “Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ” που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022 στο Καστελλόριζο. Παρουσίαση των πορισμάτων του συνεδρίου από την Αν. Καθηγήτρια Παν. Ιωαννίνων Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

Μιχάλης Τούλουζας
(πολυβραβευμένος κατασκευαστής γρίφων, Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γρίφων) θα παρουσιάσει μια εντυπωσιακή έκθεση με  δείγματα των μοναδικών γρίφων του.

Cinemathesis (Δημιουργός Γιάννα Δεληγιάννη)
Η CINEMATHESIS είναι πολιτιστικός φορέας που εξειδικεύεται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών κινηματογραφικών εργαστηρίων αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους. Κάθε κινηματογραφικό εργαστήριο είναι απολύτως βιωματικό με πυρήνα εκμάθησης την έβδομη τέχνη και άξονα το παιχνίδι, με έμφαση σε μια ολιστική προσέγγιση των Καλών Τεχνών, στη συμμετοχική διαδικασία, τη συζήτηση και τη συνεργασία.

Μαθήματα Ρομποτικής-STEM από τα εκπαιδευτήρια Ροδίων Παιδεία  
Ο καθηγητής του Μ. Χατζημιχάλης θα μας μυήσει σε διάφορες δράσεις STEM: Θαλάσσια Εκπαιδευτική Ρομποτική – RoboPisces.

Γρίφοι και Παιχνίδια Πλοήγησης, από το “Πλήρωμα 94”
Μία ομάδα 21 συμμετεχόντων  από την  Πάτρα με εμπειρία στη διοργάνωση παιχνιδιών πλοήγησης. Η φύση των γρίφων μπορεί επίσης να προσαρμοστεί (απλοί, σύνθετοι, επιστημονικοί, θεματικοί κλπ). Θα είναι, λοιπόν, μία σειρά “Κρυμμένων Θησαυρών” απόλυτα ταυτισμένων με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις θεματικές του προγράμματος και του νησιού.

Stand up Science kids  
από την ομάδα των ταλαντούχων νέων επιστημόνων Science Reactors. Παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών θεμάτων που αγγίζουν την καθημερινότητά μας με τρόπο απλό, χιουμοριστικό και κατανοητό

Θεατροποιημένο παραμύθι με γρίφους
από τον συγγραφέα/δημοσιογράφο Χρίστο Καλουντζόγλου

Kids Save Lives
Εγκατάσταση  εξωτερικού απινιδωτή και σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων διάσωσης και πρώτων βοηθειών από την  εθελοντική ομώνυμη ομάδα

Φυσιολατρικής κίνησης ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ
Ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, πρόεδρος της φυσιολατρικής κίνησης ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ, σε μία βιωματική ξενάγηση στο μαγικό κόσμο του προσανατολισμού στο περιβάλλον με τα παραδοσιακά μέσα προσανατολισμού που ποτέ δεν έχουν ξεπεραστεί. Μαζί με τον Πανταζή Χούλη θα οδηγήσουν τους μικρούς και μεγάλους συνοδοιπόρους τους στις πρωινές ξεναγήσεις στα μονοπάτια του νησιού.

Δράσεις από τον Πανταζή Χούλη, ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων
• Κεντρική ομιλία του, στην έναρξη του φεστιβάλ
• Παρουσίαση των γρίφων του στον Πολιτιστικό Χώρο του Δήμου
• Ξενάγηση στο βουνό όπου ο ίδιος έχει χαράξει και συνεχίζει να χαράζει πολλά νέα μονοπάτια
• Διεξαγωγή του  6ου  Μεγίστειου Αγώνα Γρίφων
• Ξενάγηση στο Μουσείο Γρίφων.

Διοργάνωση  συναυλίας
Οι διεθνώς αναγνωρισμένες αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο ποικίλων ηχοχρωμάτων.

Β. Τόπος διεξαγωγής

  • Το Μουσείο
  • Ο πολιτιστικό χώρος εκδηλώσεων του Δήμου
  • Σε διάφορους εξωτερικούς χώρους / περιηγήσεις / κυνήγι θησαυρού, κ.ά.
  • Στην κάτω πλατεία

Γ. Διάστημα πραγματοποίησης φεστιβάλ

Το 4ήμερο 22 έως και 25 Σεπτεμβρίου. Οι λόγοι είναι πως:

  • το διάστημα αυτό δεν θα υπάρχει κάποια άλλη δραστηριότητα στο νησί και
  • το σχολείο θα έχει ξεκινήσει και  τα παιδιά θα είναι στο νησί. Θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια “ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ” καθώς και μαθητές από άλλα σχολεία όμορων νήσων.
  • Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει στις 23/9. Στις 22 θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δράσεις , για τους μαθητές του νησιού, κατά τη διάρκεια της σχολικής ώρας, εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας.

Δ. Φορείς διοργάνωσης:

  • Η όλη οργάνωση πραγματοποιείται από το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης το οποίο αποτελεί την κύρια δράση της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), με την υποστήριξη  του Δήμου Μεγίστης και  της Περιφέρειας Ν, Αιγαίου
  • Τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και  των Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.