Σύνδεση με CERN

O Δρ. Θεόδωρος Γέραλης, Δ/ντής Ερευνών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος  θα μας ξεναγήσει -σε ζωντανή σύνδεση- στον χώρο του CERN.
Βρίσκεται στο CERN, καθώς συμμετέχει, ως ερευνητής του Δημοκρίτου, στο πείραμα ΑΤΛΑΣ του LHC.”

Λίγα λόγια για το CERN

Το CERN (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής), ιδρύθηκε το 1954 και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο βασικής έρευνας αριθμώντας 22 κράτη- μέλη. Η Ελλάδα είναι ένα από τα 11 ιδρυτικά μέλη του CERN. Η θέση του (στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας, λίγο έξω από τη Γενεύη) συμβολίζει το διεθνές πνεύμα συνεργασίας, που είναι και ο λόγος της επιτυχίας του εργαστηρίου.

To CERN απασχολεί περίπου  3000 μόνιμους εργαζόμενους, οι οποίοι καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων και δεξιοτήτων, όπως μηχανικούς, τεχνικούς, τεχνίτες, διοικητικούς, εργάτες.

Βρίσκεται στην πρωτοπορία της ανθρώπινης αναζήτησης για τη γνώση, μιας αναζήτησης που έχει τις ρίζες της στα βάθη των απαρχών του πολιτισμού, στοχεύοντας να απαντήσει στα   πλέον θεμελιώδη ερωτήματα για τη Φύση: Τι είναι η ύλη; Από πού προέρχεται; Πως συγκρατείται για να σχηματίσει άστρα, πλανήτες και ανθρώπινα όντα; Από την επιστήμη των υλικών μέχρι τους υπολογιστές, η φυσική των σωματιδίων απαιτεί εξαιρετικές επιδόσεις, αναδεικνύοντας το CERN σε ένα σπουδαίο πεδίο πειραματισμού και ελέγχου.

Εύλογο, λοιπόν,  το γεγονός πως περίπου 6500 επιστήμονες, σχεδόν οι μισοί φυσικοί σωματιδίων του κόσμου, έρχονται στο CERN για τις έρευνές τους. Εκπροσωπούν 500 Πανεπιστήμια και περισσότερα από 80 έθνη, οι οποίοι αναπτύσσοντας και χρησιμοποιώντας τους πλέον τεχνολογικά προηγμένους και σύνθετους  επιταχυντές και ανιχνευτές, διερευνούν τη θεμελιώδη δομή της ύλης και τους βασικούς νόμους του σύμπαντος.

Ο Δρ. Θεόδωρος Γέραλης είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Διδακτορικό του από το ΕΜΠ και το CPPM Μασσαλίας. Εργάστηκε σε ευρωπαϊκά ινστιτούτα στη Μασσαλία, CERN, Ζυρίχη και Οξφόρδη πριν επαναπατριστεί ως Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» το 2003 και γίνει Διευθυντής Ερευνών το 2013.

Η Επιστημονική ενασχόληση του έχει αφιερωθεί στη διερεύνηση γρίφων και ερωτημάτων της σωματιδιακής φυσικής όπως η παραβίαση συμμετριών που διέπουν τον κόσμο των σωματιδίων, η περιγραφή των σωματιδίων του Καθιερωμένου Προτύπου και θεωριών πέρα από αυτό, η ασυμμετρία ύλης – αντιύλης, το ερώτημα της σκοτεινής ύλης κ.λπ.

Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα πειράματα σωματιδιακής φυσικής και τώρα εργάζεται για το πείραμα ATLAS. Είναι ειδικός στην ανάπτυξη ανιχνευτικών συστημάτων υποατομικών σωματιδίων με σύγχρονες τεχνικές και νέα υλικά. Είναι επίσης ειδικός σε αυτοματοποιημένα συστήματα επιλογής σημαντικών διεργασιών φυσικής.

Ο Θ. Γέραλης διδάσκει στο δια-τμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ/ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό φοιτητών σε επίπεδο Διδακτορικού, Μάστερ και Διπλωματικής και έχει δώσει πολλές εκλαϊκευτικές ομιλίες στο κοινό. Έχει έναν μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε περιοδικά με κριτές με μεγάλο διεθνή αντίκτυπο.