Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο “Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ”

Παρουσίαση των πορισμάτων του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που πραγματοποιήθηκε στο Καστελλόριζο με τον ειδικότερο τίτλο «Ακριτικοί τόποι: Γλώσσα και Πολιτισμός» από την από την Ιδρύτρια του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» από την κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Associate in Linguistics, CHS – GR, Harvard University

Η διασύνδεση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου με το Μουσείο Γρίφων του Καστελλόριζου.

Η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι Associate in Linguistics του Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και μέλος της Διεπιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής (Interdisciplinary Advisory Committee) του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ), ΔΣΕ/IAC του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης μέλος του Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Βοστώνης.

Είναι συγγραφέας/επιμελήτρια πολλών βιβλίων στην Ελλάδα και την Αμερική, μέρος των οποίων χρησιμοποιούνται ως συγγράμματα σε πανεπιστημιακές σχολές. Το τελευταίο της βιβλίο, Φοβογλώσσα/Phoβoglossa που συνέγραψε με τον κ. Ν. Πρεβελάκη εντάσσεται ως σύγγραμμα σε μάθημα του προγράμματος ελληνικών στο Boston University. Έλαβε το βραβείο «Διακεκριμένης Ερευνήτριας» και «Διακεκριμένης Κριτή» στην Αμερική για το έργο της από το Untested Ideas Research Center. Είναι εκτελεστική πρόεδρος Διεθνών Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ευρωαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών. Διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Harvard - Olympia Program του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Είναι ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Χάρβαρντ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ.ά. Θερινά της προγράμματα είχαν τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιστημονική υπεύθυνη των προγραμμάτων επιμόρφωσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Επίσης, είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η τελευταία της μονογραφία Greek Media Discourse from the reconstitution of democracy to the Memorandums of Understanding κυκλοφορεί από τη σειρά Hellenic Studies Monograph Series του CHS του Πανεπιστημίου Harvard. Στο παρελθόν εργαζόταν ως δημοσιογράφος.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ είναι μία ακαδημαϊκή δράση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διεθνή απήχηση και συμμετοχές. Πραγματεύεται τη σχέση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού με τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης. Τη δράση τιμούν κάθε χρόνο με την παρουσία τους κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο των Πανεπιστημίων, της τέχνης, της δημοσιογραφίας και της διανόησης. Η τελευταία διοργάνωση πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι στο Καστελλόριζο με ξεχωριστή επιτυχία.