Η Αγγέλικα Παπανικολάου στην Αθήνα

Πιανίστα – Μουσικοπαιδαγωγός – Μουσικολόγος

Μουσικοί Γρίφοι

Οι μουσικοί Γρίφοι, είναι ενα  πρότζεκτ σε μορφή παιχνιδιών (εικόνες , αντικείμενα) που αφορά στη γνώση μουσικών παραμέτρων, όπως μέτρο χρόνος ταχύτητα ρυθμός κίνηση αξίες νότες αυτοσχεδιασμός και πολλά άλλα  και απευθύνεται σε ομάδες (κυρίως) παιδιών, ηλικίας 4-10 ετών.

Ανήκουν στο γενικότερο σύστημα μουσικής εκπαίδευσης καθώς και προπαιδείας, που εδώ και χρόνια εφαρμόζω στην Ελλάδα. (Μουσικό ΝηπιαγΩδείο).

Οι μουσικοί Γρίφοι, που ως ιδέα ξεκίνησαν πριν περίπου 2 χρόνια να «παιδεύουν» τη σκέψη μου, γεννήθηκαν απο την ανάγκη κατανόησης των βασικών κανόνων της μουσικής σημειογραφίας, ερμηνείας, αναγνώρισης της γραφής, ακουστικών δεξιοτήτων, καθώς και της επαφής-σχέσης με το όργανο που στην προκειμένη περίπτωση είναι το πιάνο.

Σε όλο αυτό το μουσικό Πλανήτη, μεγάλο ρόλο έπαιξε και παίζει για μένα, μέσα σε άλλα, το Χρώμα, μιας και είμαι συναισθητική στον ήχο. Δηλαδή δεν ακούω νότες αλλά Χρώματα και έτσι αντιλαμβάνομαι για ποια νότα πρόκειται.

Επειδή το Χρώμα έχει «προσωπικότητα» και «χαρακτήρα», δίνει στα παιδιά δυνατότητες και επιλογές σκέψης και εφαρμογής των κανόνων και της απόδοσης της μουσικής γραφής.

Ο Γριφοτρόπος ανακαλύψεων, επιτυγχάνει την απόλυτη καταγραφή και εφαρμογή των κανόνων στη Σκέψη και ανάλογα με την ηλικία, λειτουργεί με βαθμό δυσκολίας.

Η χρήση παραμυθιών, ή φανταστικών ιστοριών στην εφαρμογή των παιχνιδιών-κανόνων, καθως και η χρήση αντικειμένων, η χρήση εύκολων σχημάτων του Bodypercussion και η χρήση μικρών μουσικών οργάνων (μαράκες,σίστρα, καστανιέτες, ξύλινα κρουστά, μεταλλόφωνα, ξυλόφωνα, τρίγωνa,  claves,  κουρτίνες, και άλλα, μαγνητικά πεντάγρμμα, ειδικά ζάρια, πλαστικοποιημένες νότες με χρώματα, δαχτυλοκούκλες και άλλα,), Γριφολαβύρινθοι, Μουσικοί αναγραμματισμοί, Γριφόλεξα, Μαθηματική ρυθμομετρία και άλλα,  λειτουργούν ως βασικό πολύπτυχο σε όλη τη δράση – δραστηριότητα.

Μουσικό ΝηπειαγΩδείο, είναι ένα είδος προπαιδείας που η Αγγέλικα εφαρμόζει στα μικρά παιδιά με εκπλητικά αποτελέσματα…

  • Ενας μουσικός Πύργος ταξιδεύει στο Σύμπαν και μαζεύει απο κάθε Πλανήτη και κάθε Αστεράκι Μελωδοσυνταγές…..
  • Δυο Κλειδιά αλλιώτικα, με μαγικές κλειδαρότρυπες, χτίζουν μουσικά σπιτάκια….
  • 7 χρωματιστές Τραγουδομπαλίτσες, ονειρεύονται πάνω σε συννεφένια κρεβατάκια, όλες τις τις μουσικές του Κόσμου….
  • Το Πεντάγραμμο γίνεται ένας μεγάλος σιδηρόδρομος και ένα Ρυθμόπτερο κρύβεται στα παράξενα Ρολόγια του κύριου Χρόνου…….
H πιανίστα, μουσικοπαιδαγωγός και μουσικολόγος Αγγέλικα Παπανικολάου, γεννήθηκε στο Ανόβερο της Γερμανίας και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Απόφοιτος του «Ηπειρωτικού Ωδείου» Ιωαννίνων και του «Ορφείου» Ωδείου Αθηνών με δίπλωμα άριστα παμψηφεί, χρυσό μετάλλιο και Α΄ Βραβείο. Σπούδασε πιάνο, Schulmusik, συστήματα βασικής μουσικής εκπαίδευσης και προπαιδείας, μουσική δωματίου, συνοδεία Lied, στη Ηοchschule für Musik und Theater Hannover και στην Μουσική Ακαδημία της Καρλσρούης, αποφοιτώντας με άριστα παμψηφεί και από το μεταπτυχιακό σολιστικό τμήμα με άριστα παμψηφεί και διάκριση. Eλαβε μέρος σε διεθνή σεμινάρια και Master Classes για πιάνο solo, μουσική δωματίου και ειδικά σεμινάρια σύγχρονης τεχνικής και παιδαγωγικών στην Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα. Έχει βραβευτεί με το Chopin Medallie στο φεστιβάλ Chopin του Düsseldorf. Έχει ηχογραφήσει για την πολωνική και ελληνική ραδιοφωνία. Eίναι μέλος της γερμανικής Ε.Ρ.Τ.Α, και της Ομοσπονδίας Μουσουργών του Baden Württemberg (T.K.V), με ενεργό συμμετοχή και εμφανίσεις. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Kammerorchester Munster, Hochschulorchester Hannover, Kleines Symphonieorchester Harz, Theaterorchester Braunscheweig, Goslar Orchester. Εχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης συνθέτες όπως Arvo Pärt, Tierry Huillet και Mauricio Kagel. Ως παιδαγωγός έχει διακριθεί αρκετές φορές. Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, δημιουργεί και εφαρμόζει ιδιαίτερες μεθόδους για τη διδασκαλία στη μουσική προπαιδεία τη μουσική δωματίου και τη σύγχρονη μουσική. Το βιβλίο της με τίτλο «Το παραμύθι της οδού Πενταγράμμου», εκδόσεις “Panas Music”, αποτελεί μέρος αυτών των μεθόδων. Αρθρογραφεί επίσης σε ελληνικά και ξένα μουσικά περιοδικά και εφημερίδες όπως Πολύτονο, Con Brio, Neue Musikzeitung. ‘Ίδρυσε και καθιέρωσε στην Ελλάδα το «Μουσικό ΝηπιαγΩδείο» (ομαδικά μαθήματα πιάνου, ρυθμολογίας, μουσικοκινητικής, σύγχρονου ρεπερτορίου, για παιδιά ηλικίας 3,5 έως 10 ετών). Διδάσκει πιάνο, μουσικoαισθητική ρυθμολογία, κινησιογραφία και μουσικοπαιδαγωγικά, τεχνοτροπίες σύγχρονου ρεπερτορίου για πιάνο και μουσικά σύνολα, γράφει κείμενα για παιδικό μουσικό θέατρο. Είναι ιδρυτικό μέλος του “TerraEnsembleTrio” , του “Duo - ErgOn - a - TastOn” και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του FrArte Project «Συνομιλίες Γένους Θηλυκού». Συνεργάζεται με συνθέτες από όλο τον κόσμο.