Το “Πλήρωμα 94” στο Φεστιβάλ Γρίφων 2022

Για το φετινό «Φεστιβάλ Γρίφων» το «Πλήρωμα 94» θα «αναστήσει» και θα φέρει στο Καστελλόριζο κάποιες δημοφιλείς προσωπικότητες της ανθρωπότητας, οι οποίες θα εμφανιστούν με τη μορφή φαντασμάτων, λίγο πριν νυχτώσει το βράδυ του Σαββάτου. Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι πλοήγησης θα πρέπει να εντοπίσουν τα φαντάσματα και -λύνοντας τους γρίφους που θα κουβαλούν- να αναγνωρίσουν τις προσωπικότητες. Η δοκιμασία δεν τελειώνει εκεί, δεν πρόκειται όμως να σας πούμε πώς ολοκληρώνεται. Φροντίστε απλώς να είστε εκεί και να ακολουθήστε τις οδηγίες.
Η πολυμελής ομάδα από την Πάτρα θα φέρει, εξάλλου, στο νησί -μαζί με την τρέλα και το κέφι της- και μια σειρά από άλλες διασκεδαστικές διαδικασίες, προκειμένου, μικροί και μεγάλοι, να απασχοληθούν, να παιδευτούν, να ψυχαγωγηθούν και να μάθουν. Το παιχνίδι δεν θα έχει τέλος, φέτος. Ειδικά κατά την Τελετή Έναρξης και την Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, οι Πατρινοί με τα ομοιόμορφα μπλουζάκια έχουν πολλά να κάνουν, να δείξουν και να ζητήσουν από μεμονωμένους συμμετέχοντες και από ολιγομελείς ομάδες.

Το «Πλήρωμα 94»

Το «Πλήρωμα 94» έχει καρναβαλικές καταβολές. Συμμετέχει στις φάσεις του Κρυμμένου Θησαυρού του Πατρινού Καρναβαλιού, κατεξοχήν παιγνιδιού πλοήγησης, ανελλιπώς, από το 1988 με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις. Αριθμεί περίπου 3.000 μέλη διαχρονικά, είναι δε η πρώτη καρναβαλική ομάδα που διοργάνωσε τον Κρυμμένο Θησαυρό στο Πατρινό Καρναβάλι (2011) και το πρώτο πλήρωμα που μετασχηματίστηκε σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (2007).

Η δράση της Α.Μ.Κ.Ε. «Πλήρωμα 94» είχε εξ αρχής σκοπούς ευρύτερα πολιτιστικούς και στόχευε στο να ξεπεραστούν τα χρονικά όρια του Πατρινού Καρναβαλιού και τα γεωγραφικά όρια της Πάτρας και της Αχαΐας. Οι δράσεις απλώνονται σε ολόκληρο τον χρόνο, ενώ τα εκτός Αχαΐας ταξίδια είναι πλέον συχνά. Τον Φεβρουάριο του 2013 το «Πλήρωμα 94» ταξίδεψε για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος, στο Καρναβάλι του Saviano της Ιταλίας. Ακολούθησαν κι άλλες αποστολές σε Ιταλία, Σαν Μαρίνο, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Οι τρεις κύριοι πυλώνες της δραστηριότητας του «94» είναι τα Παιχνίδια Πλοήγησης, τα «Καρναβαλοτάξιδα» και οι Εκδηλώσεις Μνήμης. Παράλληλα -μόνο του ή συνεργαζόμενο με άλλους φορείς- το «Πλήρωμα 94» συμμετέχει και σε ποικιλία άλλων δράσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, τηλεοπτικά γυρίσματα, τραγούδια, παραγωγές, ντοκιμαντέρ, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις.

Παιχνίδια Πλοήγησης είναι τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια (ιστορικού, γεωγραφικού και πολιτιστικού χαρακτήρα). Απευθύνονται σε ολιγομελείς ομάδες που ανταγωνίζονται στην επίλυση γρίφων, την εύρεση σημείων ή αντικειμένων και σε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Το κοινό τους ποικίλει: μαθητές δημοτικού ή γυμνασίου, συμμετέχοντες σε προγράμματα ανταλλαγών, πρόσκοποι, τουρίστες, επισκέπτες φεστιβάλ, σύνεδροι κ.α.

«Καρναβαλοτάξιδα» αποκαλούνται τα ταξίδια σε πόλεις με καρναβαλικό ενδιαφέρον, μέσω των οποίων μεταλαμπαδεύονται πατρινά καρναβαλικά στοιχεία και γίνονται γνωριμίες με ανθρώπους, μέρη και έθιμα του κάθε τόπου. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί δεκατέσσερα τέτοια ταξίδια με ποικίλους προορισμούς, εντός και εκτός συνόρων.

Εκδηλώσεις Μνήμης, τέλος, καλούνται τα αφιερώματα που παρουσιάζονται στην Πάτρα (και κατόπιν και αλλού) για προσωπικότητες που έχουν φύγει απ’ τη ζωή, έχουν αφήσει το ίχνος τους στην τοπική ιστορία και δεν έχουν τιμηθεί επαρκώς. Για τη διεκπεραίωση αυτών των αφιερωμάτων το «Πλήρωμα 94» συνεργάζεται –πάντα σε εθελοντική βάση- με ένα πλήθος καλλιτεχνών και φορέων της πόλης.

Περισσότερα για το «Πλήρωμα 94» και τα παιγνίδια πλοήγησης στο:
https://www.thebest.gr/article/366410-