Οι Science Reactors στην Αθήνα

Οι Science Reactors συναντούν το fanατικό τους κοινό της Αθήνας
στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου / Αθήνας με μια παράσταση Stand up Science

Στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου/Αθήνας οι Science Reactors, ανυπομονούν να παρουσιάσουν ένα ακόμη Stand up Science στον ιστορικό χώρο του Καπνεργοστασίου. Με το ιδιόμορφο γλαφυρό τους  ύφος  και με απολαυστική διάθεση θα σχολιάσουν την επιστημονική επικαιρότητα σε μια προσπάθεια να αποδείξουν πως:

  • Η γνώση μπορεί να γίνει απλή και κατανοητή. 
  • Μπορεί εύκολα να κεντρίσει την περιέργειά μας, να μας συναρπάσει και κυρίως να μας γοητεύσει.
  • Δύσκολες επιστημονικές έννοιες μπορούν να γίνουν προσιτές σε όλους… και με ένα χαμόγελο

30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης! Από το πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του ΕΙΕ έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ, τις βραδιές του Ερευνητή και βέβαια το Pint of Science.Μοναδικός στόχος: το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό.

Το 2014 αναδεικνύει ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες, με τη μορφή του Stand up Science/ Science on stage, παντρεύουν το χιούμορ με την επιστήμη.

Στο Αthens Science Festival18 της απονεμήθηκε, από τη SciCo, το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης – ΕΠΙ2.

Ο Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα.

Έμαθε να μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά γιατί του αρέσουν οι κουλτούρες και οι διαφορετικοί άνθρωποι. Σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική για να βάλει σε τάξη το λόγο και τις σκέψεις του.

Κι αφού τα έκανε όλα αυτά, ασχολήθηκε με το τραγούδι και το stand up comedy δίνοντας παραστάσεις. Άνθρωπος της ζωής και πολύ κοινωνικός, του αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια, το τένις, να ταξιδεύει και να κάνει τους άλλους να γελούν.

Οι φίλοι του λένε ότι τον χαρακτηρίζει η καλή του ενέργεια και η θετική του αύρα. Γνωρίστε τον και θα με θυμηθείτε... (Συνεργάζεται συχνά με τους Science Reactors)

Ο Χωροτάκτης-Πολεοδόμος Αλέξανδρος Σουρτζής, αποφάσισε να περάσει στο Πολυτεχνείο, ώστε να μπορεί με την άνεσή του να βγάζει λόγους στους συμφοιτητές του στα αμφιθέατρα, κριτικάροντας τους πάντες και τα πάντα. Ως φοιτητής υπήρξε μαχητικός συνδικαλιστής, εκδότης φοιτητικής εφημερίδας και θυελλώδης ρήτορας, γεγονός που δύσκολα τον κρατούσε απερίσπαστο από τη μελέτη της Γεωδαισίας και Στατικής.

Το ασυμβίβαστο της φύσης του τον έστρεψε στη συνέχεια στο ελεύθερο επάγγελμα, ενώ επί σειρά ετών υπήρξε διακεκριμένο μέλος των Toastmasters (ρητορική σχολή). Η μανία του να δίνει διαλέξεις δε τον εγκατέλειψε, οπότε αναγκαστικά συνέχισε για Διδακτορικό στην Αρχιτεκτονική του Ε.Μ.Π., ζαλίζοντας τους καημένους τους φοιτητές κατά το Επικουρικό Διδακτικό Έργο του, με powerpoint, θεωρίες και άλλα που ο ίδιος νόμιζε ότι ήταν ενδιαφέροντα.

Για κακή τους τύχη τον ανακάλυψαν οι Science Reactors σε ένα διαγωνισμό του FameLab, και από τότε η ζωή τους έγινε αν όχι καλύτερη, σίγουρα πιο φλύαρη. Είναι ξιφομάχος, χορευτής αργεντίνικου τάγκο και blogger, συνδυάζοντας την ευγένεια του χορού και τη γοητεία της συγγραφής, με τη βίαιη διατρητικότητα ενός Μονομάχου. Θερμός πολέμιος της ψευδοεπιστήμης, δε χάνει ευκαιρία να κατακεραυνώσει την αστρολογία, τις προλήψεις και το κακό συναπάντημα του σκοταδισμού, αφού μάλλον θεωρεί τον εαυτό του κάτι σα τον Προμηθέα που κρατάει ένα πυρσό με το φως της επιστημονικής γνώσης.

Ο Παύλος Ίσαρης είναι ένας προγραμματιστής.

Μαστορεύει εφαρμογές με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως video games για τυφλούς, και ανθρώπους με άνοια. Προσπαθεί να πείσει τους υπολογιστές να καταλάβουν τι θέλουν οι άνθρωποι, και τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν είναι τρελός.

Ασχολείται με τη μουσική, τη φωτογραφία, και τη συγγραφή, και του αρέσει να ρωτάει. Και να μαθαίνει. Και να εκνευρίζει.

H Αντωνία Καραμολέγκου κάνει το διδακτορικό της στη Μηχανική Μάθηση.

Μαθαίνει, δηλαδή, τις μηχανές να κάνουν κουλ πραγματάκια όπως το να μιλάνε και να προβλέπουν το μέλλον. Παράλληλα, μαθαίνει πιλάτες, μαγειρική, χορό, ξένες γλώσσες, fun facts, τα νέα, τα παλιά, τα εύκολα και τα δύσκολα. Μαθαίνει επίσης και από τα λάθη των φίλων της που ακούνε τις συμβουλές της.

Μαθαίνει και να μη βάζει πάνω από 3 μαθαίνει σε μια παράγραφο. Στον ελεύθερό της χρόνο προσπαθεί να σώσει το περιβάλλον με το Save your Hood. Αυτό που δεν μπορεί να σώσει είναι τα αστεία που λέει με τους Science Reactors.

Ο Σταύρος Δημητρακούδης μπορεί να μην είναι αρκετά σημαντικός ώστε να αναφέρεται στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο, αλλά το κάνει έτσι και αλλιώς.

Είναι αστροφυσικός διπλής κλάσεως, καθότι ερευνά τόσο τη συμπεριφορά σωματιδίων σε μακρινούς γαλαξίες όσο και τη συμπεριφορά κυμάτων γύρω από τη Γη.

Του αρέσει να ζωγραφίζει και να γράφει σαχλά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας.

Πριν φύγει για τον Καναδά είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις θεατρικές παραστάσεις της ομάδας.

Ο Νίκος Παπαδημητρίου σπούδασε χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, έχει μεταπτυχιακό στην παραγωγή ενέργειας, διδακτορικό στην τεχνολογία υλικών και εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο "Δημόκριτος".

Ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης γιατί πιστεύει ότι η επιστήμη είναι το πιο απλό και καθημερινό πράγμα (που λέει ο λόγος...).

Ως μέλος των Science Reactors προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι η επιστήμη...έχει  πολύ πλάκα!

Του αρέσει το τρέξιμο και το καλό φαγητό (αλήθεια, συνδυάζονται αυτά;).

Αιρετική. Φυσικός και Μουσικός σε κάθε σύμπαν. Έχει ανάγκη από ουρανό.

Η Νάντια έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ειδίκευσης στην Αστροφυσική – Αστρονομία – Μηχανική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατασκευάζοντας έναν δείκτη μαγνητοσφαιρικής παραμόρφωσης με εφαρμογή στην μαγνητόσφαιρα του Κρόνου χρησιμοποιώντας μακροχρόνιες μετρήσεις του διαστημοπλοίου Cassini.

Δραστηριοποιείται στην επικοινωνία και διάχυση της διαστημικής και πλανητικής επιστήμης ως μέλος της ομάδας SpaceGates, και επιπλέον συντονίζει και συμμετέχει σε πολλές δημόσιες παρουσιάσεις και εκδηλώσεις για τη διάδοση της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Επιστήμης μεταξύ άλλων και μέσω της μουσικής.

Έχει συνεργαστεί με διάφορους οργανισμούς όπως η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση και έχει υλοποιήσει εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ποικίλες εκδηλώσεις (Athens Science Festival, Βραδιά Ερευνητή, World Space Week).

Είναι η υπεύθυνη σύνταξης του ιστολογίου SpaceGates (http://spacegates.wordpress.com)

Ο Ερμής Ζαχαρόπουλος: είμαι και εγώ πληροφορικάριος.

Από μικρός μίλαγα ασταμάτητα, ακόμα και πριν μάθω λέξεις μουρμούραγα ασυναρτησίες. Αυτό δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά ευτυχώς για τους γνωστούς μου βρήκα διάφορα παράθυρα για να μην τους ταλαιπωρώ.

Έχω δουλέψει σε διάφορες θέσεις σαν web developer αλλά πλέον προσλαμβάνω προγραμματιστές για την Pleo - μια Δανέζικη startup που πρόσφατα έφτασε unicorn status. Έχω περάσει μια βόλτα από την Βουλή των Εφήβων, τον Famelabτην Θεατρική Ομάδα της ΑΣΟΕΕ, το Athens Science Festival και άλλα, πάντα μιλώντας ακατάπαυστα. Κάποτε ήμουν αθλητής και ξιφομάχος άλλα μετά έκοψα τους χιαστούς μου - γιατί ποιος τους χρειάζεται. Λατρεύω την τεχνολογία και την εξέλιξη, κρατάω συνέχεια σημειώσεις, κάνω φωτοσοπιές για να χαλαρώσω, και έμαθα αγγλικά παίζοντας Pokemon στο Gameboy.

Το 2019 κέρδισα το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Famelab που διοργανώνεται από το British Council και εκπροσώπησα την Ελλάδα στον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό στο Cheltenham της Αγγλίας μιλώντας για δίκτυα από μύκητες κάτω από τα δέντρα

Λίγα λόγια για τους Science Reactors

H Eπιστήμη στη σκηνή. Η Επιστήμη αλλιώς!

  • Οι επιστήμονες διαθέτουν χιούμορ;
  • Μπορούμε να παρουσιάσουμε απλά επιστημονικά θέματα με χαμόγελο; 
  • Πώς θα  «φέρουμε» την επιστήμη  κοντά μας; 

Η ομάδα των Science Reactors απαντά με τον δικό της τρόπο από την σκηνή!
Δημιουργός της ομάδας η Ελένη Γραμματικοπούλου, 30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης. Από το πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ και τις μεγάλες διοργανώσεις
Το 2014 θέλησε να αναδείξει ένα άλλο τελείως αντισυμβατικό πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι χαρισματικοί επιστήμονες από όλες τις επιστήμες, μέσα από παραστάσεις Stand up Science (στα χνάρια του Standup comedy) και Science on stage (επιστημονικό θέατρο), παρουσιάζουν την επιστήμη … αλλιώς! Προικισμένοι με ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης κυρίως όμως με πάθος για την ίδια την επιστήμη οι Science Reactors ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα σε κατανοητές καθημερινές ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ!
Έκτοτε η ομάδα συμμετέχει σε όλα τα επιστημονικά φεστιβάλ, TedX, Βραδιές του Ερευνητή, δίνει τις δικές της παραστάσεις σε θέατρα, κ.α. προσελκύοντας ενθουσιώδη σχόλια αλλά και πολλούς φανατικούς φίλους. Το 2017 η ΕΡΤ πρόβαλε το έργο τους στο πλαίσιο της σειράς Close up, επίσημη συμμετοχή της στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
H ομάδα ανανεώνεται συνεχώς με νέα πρόσωπα, νέα κείμενα και καινούργιες δραστηριότητες. Έχει συνεργαστεί με άλλες ομάδες από τον χώρο της τέχνης (graffiti, μουσική, χορός, κ.α.) αποδεικνύοντας πως το χιούμορ μπορεί εύστοχα να συνδυασθεί και με την Τέχνη και με την Επιστήμη.
Πρόσφατα μπήκε και στον χώρο της ψηφιακής εποχής συμμετέχοντας διαδικτυακά σε μεγάλες επιστημονικές διοργανώσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την ATRAKTO προσάρμοσε, για πρώτη φορά, τα επιστημονικά κείμενα ειδικά για παιδιά Stand up Science Kids, κάνοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση πιο ελκυστική και προσιτή.
Στα δύο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου 2021 & 2022, στο αντίστοιχο της Πάτρας και στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2021 η παρουσία τους υπήρξε καθοριστική. Για την τελευταία τους διοργάνωση RE-think (re-use, re-duce, re-cycle) προκρίθηκαν, από όλους τους πολυάριθμους ευρωπαίους συμμετέχοντες, ανάμεσα στους 3 finalists της ομάδας Citizens για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία EWWR, (European Week for Waste Reduction)

Αντίστοιχη ομάδα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη.

Σκηνοθετεί ο Κώστας Βρεττός. 

Oι Science Reactors στην ATRAKTO: https://youtu.be/4QdgB2S5SAU