Ο Μιχάλης Λάμπρου στην Πάτρα

Ο Μιχάλης Λάμπρου, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, συμμετέχει με ομιλίες και δράσεις.

  • Διαδικτυακή σύνδεση με τους νεαρούς διακεκριμένους Έλληνες  Μαθηματικούς Στέφανο Αρετάκη και Σιλουανό Μπραζιτίκο. Θα γίνει σύντομη συζήτηση διαδικτυακά με δύο νεαρούς Έλληνες  μαθηματικούς.  Ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να αναπτύξουν με λίγα  λόγια την εργασία τους αλλά κυρίως να παρουσιαστούν οι λόγοι που τους οδήγησαν στα Μαθηματικά και να ακουστούν οι συμβουλές τους προς τους  μαθητές μας που τώρα ξεκινούν την πορεία τους.
  • Τέχνη και Μαθηματικά: Στρογγυλό τραπέζι
    Στην συνάντηση θα γίνει συζήτηση για τις σχέσεις των Μαθηματικών με  τις  καλές τέχνες, ιδίως την ζωγραφική. Ειδικά, θα συζητηθεί η  αμφίρροπη σχέση δύο κλάδων που με πρώτη ματιά φαίνονται μακρινοί  μεταξύ τους. Το κοινό μπορεί να συμμετάσχει με ερωτήσεις ή τοποθετήσεις.
  • Διαμάντια από τα αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά.
    Στην ομιλία θα γίνει μία περιήγηση στα αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά και την σπουδαιότητά τους. Ειδικά θα αναφερθούν τα σημαντικά επιτεύγματα εκείνης της εποχής και πώς αυτά έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας. Η ομιλία απευθύνεται στο γενικό κοινό και στους μαθητές, και δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να την παρακολουθήσει κανείς.
  • Έξυπνες παρουσιάσεις Μαθηματικών μαγικών τρικ.
    Για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και ευρύ κοινό.
    Στην ομιλία θα παρουσιαστεί εν συντομία η ιστορία των Μαθηματικών μαγικών τρικ, από την αρχαιότητα στην σύγχρονη εποχή. Κατόπιν θα παρουσιαστούν μερικά ενδιαφέροντα τέτοια μαγικά τρικ. Η ιδέα είναι να προκληθεί το ενδιαφέρον του μαθητή με σκοπό να αναζητήσει την εξήγησή τους.

Ο Μιχάλης Λάμπρου γεννήθηκε στη Κένυα, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του.

Τέλειωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Αθήνα και τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στο Λονδίνο, από όπου πήρε Πτυχίο, Μάστερ και Διδακτορικό στα Μαθηματικά. Σήμερα εργάζεται ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kρήτης.

Έχει δημοσιεύσει 25 ερευνητικές εργασίες στα Καθαρά Μαθηματικά, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την Ιστορία των Μαθηματικών, έχει συγγράψει πλήθος σημειώσεων για φοιτητές, 12 βιβλία για μαθητές σχολείου, ένα Λεξικό Αγγλοελληνικών Μαθηματικών όρων, έχει μεταφράσει 5 βιβλία, έχει επιμεληθεί 17, έχει συγγράψει εκλαϊκευτικά άρθρα καθώς και λήμματα σε ξένες εγκυκλοπαίδειες.

Επίσης ασχολήθηκε με Μαθηματικές Ολυμπιάδες, εκπροσωπώντας τέσσερις φορές την Ελλάδα ως αρχηγός της αποστολής. Τελευταία είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος στη χώρα μας του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό». Είναι έγγαμος με τρία παιδιά, τα οποία σήμερα έχουν τελειώσει τις Πανεπιστημιακές τους σπουδές και εργάζονται.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα 40 χρόνια λειτουργίας του έχει αναδειχθεί σε ένα έντονα εξωστρεφές και καινοτόμο εκπαιδευτικό και ερευνητικό Ίδρυμα με σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις και ξεχωριστή παρουσία στις διεθνείς κατατάξεις. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει πέντε σχολές (Φιλοσοφική, Κοινωνικών Επιστημών, Επιστημών Αγωγής, Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, και Επιστημών Υγείας), με δεκαέξι τμήματα που καλύπτουν έναν ευρύτατο επιστημονικό χώρο.