Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή – Συναυλία

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, «οι ιέρειες της πολυπολιτισμικότητας» όπως έχουν χαρακτηρισθεί,  έχοντας στο ενεργητικό τους μια δυνατή παρουσία στην Ελλάδα  αλλά και το εξωτερικό, παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση μοναδικής αισθητικής που κοινωνεί την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας, τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης, τον σπαραγμό του πορτογαλέζικου fado και τη δωρικότητα των blues και του gospel της Αμερική και φυσικά, του ελληνικού ρεμπέτικου.

Οι δύο μουσικοί-performers με τις αυθεντικές και εκρηκτικές τους ερμηνείες συνεπαίρνουν τα ακροατήρια ανα τον κόσμο,  με ένα πλήθος εμφανίσεων σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις,  η μυσταγωγία και η αμεσότητα των μουσικών τους παραστάσεων αναδεικνύει τον αρχέγονο παγκόσμιο ήχο έχοντας  όχημα τραγούδια απ’όλο τον κόσμο αλλά και τις δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις.

Επαγγελματική Πορεία

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες.

Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών: ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, τραγούδια των Βαλκανίων, πορτογαλέζικο fado, ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, ιρλανδέζικα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αμερικάνικο μπλουζ, σεφαραδίτικα καθώς επίσης και δικές τους συνθέσεις.

Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο, τον Goran Bregovic, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Ψαραντώνη, τον Θανάση  Παπακωνσταντίνου (cd «Ο Σαμάνος»), την Τατιάνα Λύγαρη ( στο μουσικό βαγόνι Orient express του θεάτρου Το Τρένο στο Ρούφ, με τις μουσικές παραστάσεις «Μάγισσες στο Ρούφ» και «Οι κυρίες τραγουδούν και…μπλούζ»), τον Χρήστο Θηβαίο και Γιάννη Σπάθα (cd «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή»), τον Γιώργο Καζαντζή, τους Ghetonia, τον Μιχάλη Τζουγανάκη, τον Βασίλη Λέκκα, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Βασίλη Σκουλά, τουςNightfall, τους Rotting Christ κ.ά.

Έχουν δώσει συναυλίες έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ, όπως στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Μιλάνο το 2015, σε χώρους ιδιαίτερης δυναμικής, όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, το International Mugham Centre στο Μπακού, σε αρχαία θέατρα και πύργους, σε όλα τα Μέγαρα Μουσικής της Ελλάδας, σε εθνικά θέατρα αλλά και σε σημαντικά jazz clubs σε Ελβετία, Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Η.Π.Α, Ουκρανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Τουρκία, Ρουμανία, Νεπάλ, Αζερμπαϊτζάν κ.α.

Η Σουζάνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών, κατεύθυνση Καθαρά Μαθηματικά, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με 10 πρωτότυπες εργασίες στην Άλγεβρα. Έχει σπουδές στο πιάνο, κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία, τζαζ τραγούδι και θεωρητικά, κλασικό, παραδοσιακό και αφρο-τζαζ χορό. Από το 2004 συνεργάζεται με το εργαστήριο έρευνας παραστατικών τεχνών Alma Kalma και την έρευνα πάνω στο θέατρο-performing και τη σωματοποίηση του τραγουδιού. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, και σε βασικό επίπεδο ιταλικά και πορτογαλικά.
Η Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέας του βιβλίου «Ευρωπαϊκη Ένωση και Τουρκία». Έχει σπουδές στο πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία, βυζαντινή μουσική, τζαζ τραγούδι και θεωρητικά, κλασικό και παραδοσιακό χορό. Σε πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνησε με το δημοτικό τραγούδι και σαν μαθήτρια διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας, με το Α΄ Βραβείο στο τραγούδι a cappella. Από το 2004 συνεργάζεται με το εργαστήριο έρευνας παραστατικών τεχνών Alma Kalma και την έρευνα πάνω στο θέατρο-performing και τη σωματοποίηση του τραγουδιού. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά και σε βασικό επίπεδο ρωσικά και ιταλικά.
Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι - Μαρία Φαραντούρη
2003, Legend
Ευριπίδη Ιφιγένεια η εν Ταύροις - Γιώργος Καζαντζής
2003, Polytropon / fm records
Ο Σαμάνος - Θανάσης Παπακωνσταντίνου  &  Διονύσης Σαββόπουλος
2008, Lyra
Ποιά πάθη από τον έρωντα  -  Λουδοβίκος των Ανωγείων
2008, Lyra
Αυτά που ρωτάς  - Ζωντανά στο Κύτταρο  - Θανάσης Γκαϊφύλλιας
2010, Lyra
Θνητάριο - Δημήτρης Καρράς, Skull & Dawn,2012
Μια διαδρομή από τα γράμματα στο Μακρυγιάννη στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου - Ηλίας Ανδριόπουλος 
Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 2013, Polytropon
Κατά τον δαίμονα εαυτού - Rotting Christ
2013, Season of mist
... μόνο να ταξιδεύω - Βαγγέλης Τσακίρης,2015
At night we prey - Nightfall
2021, Season of mist
To Be Safe 2013, Souel Productions Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή 2009, Lyra-Legend Μελίτροπο, 2002
Echoes of the past (Καλάβρυτα), σκηνοθεσία Νικόλας Δημητρόπουλος (τραγούδι) 2021 Oι επισκέπτες (μικρού μήκους), σκηνοθεσία Θοδωρής Παπαδουλάκης (μουσική επένδυση) 2015 Massaw (teeser), Klystar Production (μουσική επένδυση)  2015
Σαν οίκτος  (Αnimation), σκηνοθεσία Αφροδίτη Μπιζούνη, illustration Χρήστος Κούρτογλου (indivisuals.net) (παραγωγή & πρωτότυπη μουσική) 2013 Ελλειπτική τροχιά (μικρού μήκους), σκηνοθεσία Ιωάννης Πρωτονοτάριος (πρωτότυπη μουσική επένδυση) 2007 Young Artists Biennale,  Milan, 2015