Cyclostrof – Δημήτρης Μιχαήλ στην Αθήνα

Κυκλοστρώφ ένας σύνθετος γρίφος

Το 2020 ο Δημήτρης Μιχαήλ επινόησε και σχεδίασε το Κυκλοστρώφ 66 (έξι συμβόλων και έξι δακτυλίων) το οποίο είναι σαφώς πιο σύνθετο και κατάλληλο για ενήλικες. Ο γρίφος είναι πολύ πιο δύσκολος, στο παιχνίδι μπορούν να παίξουν δύο ή τρεις παίκτες και δίνεται η δυνατότητα πιο σύνθετων στρατηγικών. Το Κυκλοστρώφ 66 τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στον 5ο διεθνή διαγωνισμό γρίφων που πραγματοποίησε το Μουσείο Γρίφων στο Καστελλόριζο το 2021.

Υπεύθυνος για την εικαστική διάσταση και την κατασκευή των Κυκλοστρώφ στο εργαστήριό του είναι ο εικαστικός Απόστολος Χασιώτης, με τον Μιχαήλ στον ρόλο του βοηθού. Τα Κυκλοστρώφ κατασκευάζονται σε παντογράφο και στη συνέχεια περνούν από επεξεργασία στο χέρι. Τα μικρά αποτελούνται από ξύλο και πλέξι-γκλας και τα μεγάλα από ξύλο, πλέξι-γκλας και μέταλλο.

Ο Δημήτρης Μιχαήλ είναι διδάκτωρ στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, συγγραφέας και μεταφραστής. Το 2018 επινόησε και σχεδίασε το Κυκλοστρόφιο ή Κυκλοστρώφ (Cyclostrof) τεσσάρων συμβόλων και τριών δακτυλίων, το οποίο είναι ταυτοχρόνως γρίφος και επιτραπέζιο παιχνίδι για δύο παίκτες. Για να παίξουν οι δύο παίκτες πρέπει πρώτα να λυθεί ο γρίφος. Ως επιτραπέζιο παιχνίδι θυμίζει κάπως την τρίλιζα, από την άποψη ότι διαθέτει περιορισμένο αριθμό δυνατών καταστάσεων, δύο ορθολογικοί παίκτες μπορούν να παίζουν επ' άπειρον δίχως να χάνει κανείς και αρκεί ένα λάθος για να χάσεις σε μία κίνηση. Λόγω της απλότητάς του είναι περισσότερο κατάλληλο για παιδιά.

Το 2020 σχεδίασε και επινόησε το Κυκλοστρώφ 66 (έξι συμβόλων και έξι δακτυλίων) το οποίο είναι σαφώς πιο σύνθετο και κατάλληλο για ενήλικες. Ο γρίφος είναι πολύ πιο δύσκολος, στο παιχνίδι μπορούν να παίξουν δύο ή τρεις παίκτες και δίνεται η δυνατότητα πιο σύνθετων στρατηγικών. Το Κυκλοστρώφ 66 τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στον 5ο διεθνή διαγωνισμό γρίφων που πραγματοποίησε το Μουσείο Γρίφων στο Καστελλόριζο το 2021.

Υπεύθυνος για την εικαστική διάσταση και την κατασκευή των Κυκλοστρώφ στο εργαστήριό του είναι ο εικαστικός Απόστολος Χασιώτης, με τον Μιχαήλ στο ρόλο του βοηθού. Τα Κυκλοστρώφ κατασκευάζονται σε παντογράφο και στη συνέχεια περνούν από επεξεργασία στο χέρι. Τα μικρά αποτελούνται από ξύλο και πλέξι-γκλας και τα μεγάλα από ξύλο, πλέξι-γκλας και μέταλλο.