Φωτεινή Μπαξεβάνη & Γιάννης Σκαραγκάς

Συζήτηση για την παράσταση «Η κυρά της Ρω»

Με αφορμή την θρυλική Δέσποινα Αχλαδιώτη, ο βραβευμένος συγγραφέας στην Ευρώπη και την Αμερική Γιάννης Σκαραγκάς και η Φωτεινή Μπαξεβάνη, μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου, μιλάνε για το βιβλίο και την παράσταση «Η κυρά της Ρω», που έχει ήδη συμπληρώσει τα 5 χρόνια επιτυχίας στην Ελλάδα, Κύπρο, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Οι δύο συντελεστές της παράστασης συζητούν για τον διαχρονικό ανθρωπισμό της ασκητικής γυναίκας και όλα τα επίκαιρα θέματα ελληνικότητας και ταυτότητας, που ανοίγει η συμβολική της διαδρομή, ιδίως μετά την οικονομική και πανδημική κρίση.  

(ηθοποιός-συνθέτης-σκηνοθέτης)

Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Φ. Νάκας (πιάνο, τραγούδι, ενορχήστρωση, σύνθεση για το θέατρο και τον κινηματογράφο). Επαγγελματικά από το 1992 έως σήμερα συμμετείχε στο θέατρο σε πάνω από εβδομήντα παραστάσεις ως ηθοποιός, συνθέτης και σκηνοθέτης. Έχει παίξει σε πολλές γνωστές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες και έχει υπογράψει την πρωτότυπη μουσική ταινιών και σίριαλ. Το 2013-14 διετέλεσε Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού́ Θεάτρου.

Έχει διδάξει υποκριτική στις δραματικές σχολές του ΚΘΒΕ, του Εθνικού Θεάτρου, κ.α., καθώς και σε θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά. Το 2008 ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρία “faos-music” με σκοπό την έκδοση πρωτότυπης μουσικής για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη jazz. Το 2009 σκηνοθέτησε το Prime Numbers του Γ. Σκαραγκά στη Νέα Υόρκη (Υποψήφιο για τα N.Y. off-off  Broadway Awards).

Το 2011 βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο ρόλο της Λωξάντρας της παράστασης του ΚΘΒΕ από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρων. Το 2017 στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας πήρε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία “Ουρανία”.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα ομιλήτρια του UCLA Regents’ Lecture μετά από πρόσκληση του UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture τον Ιανουάριο του 2020 το θέμα της διάλεξης ήταν το Καστελλόριζο, My own private Kastellorizo”.

Από το 2017 μέχρι και σήμερα με τον μονόλογο του Γιάννη Σκαραγκά “Η Κυρά της Ρω” έχει δώσει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, Κύπρο, Αυστραλία και Αμερική με μεγάλη επιτυχία.

“Η Κυρά της Ρω” είναι η πρώτη ελληνική θεατρική παραγωγή που έχει λάβει επίσημη πρόσκληση από το διάσημο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες, και παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 για δύο παραστάσεις.

(Μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος)

O Γιάννης Σκαραγκάς εμφανίστηκε στα γράμματα πριν από δύο δεκαετίες με το μυθιστόρημα Επιφάνεια και τη σεναριακή του διασκευή για το Mega, υπογράφοντας μέχρι σήμερα δέκα βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γράφει στα ελληνικά και τα αγγλικά και βραβεύτηκε το 2018 από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο για το «How to Draw Human Figures» από την επιτροπή συντακτών του λογοτεχνικού περιοδικού Copper Nickel (Editors' Prize in Prose). Έχει επίσης γράψει έργα για το θέατρο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και την Ελβετία, μεταξύ των οποίων το«Prime Numbers», που ήταν υποψήφιο για τα New York Innovative Theatre Awards στη Νέα Υόρκη το 2009, και το Courage στο θέατρο Keller στη Ζυρίχη το 2017. Έχει βραβευτεί ως συγγραφέας από μεγάλα ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική (Literarisches Colloquium Berlin, Art OMI New York, IWP University of Iowa, κ.α). Το έργο του «Η Κυρά της Ρω» εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Centre for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες τη θεατρική περίοδο 2019/2020 με περιοδεία στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Έχει εργαστεί στον χώρο της τηλεόρασης, υπογράφοντας το σενάριο επτά τηλεοπτικών σειρών, αλλά και σε εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών. Γράφει για γνωστά αμερικανικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως: World Literature TodayCopper NickelAmerican ChordataThe Tower JournalSpilled MilkMidnight Circus, κ.α. Στη νέα του αγγλόφωνη σεναριακή δουλειά συνυπογράφει με την Φαίη Λέλιος το σενάριο της ταινίας της «Road Narrows»με executive producers τον Τζορτζ Πελεκάνος (ΗΠΑ) και την Έμα Τόμσον (Αγγλία).

Φέτος υπογράφει το σενάριο της μεγάλης παραγωγής της ΕΡΤ1 «Κάνε ότι κοιμάσαι».