Μουσείο Γρίφων: Δράσεις

Ξενάγηση στο Μουσείο Γρίφων 

Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να μάθει την ιστορία και τα είδη γρίφων, αλλά και να παίξει με γρίφους που είναι ταιριαστικοί, ακολουθιακοί, αναδιπλώμενοι, εμπλεκόμενοι, διασυνδεδεμένοι, ανοιγόμενοι, εκλειπόμενοι, κ.α.

Στο Μουσείο Γρίφων τονίζεται πως η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη επίδραση στους γρίφους παγκοσμίως, λόγω του αρχαιότερου αινίγματος της Σφίγγας, του αρχαιότερου μηχανικού γρίφου που είναι το Οστομάχιον του Αρχιμήδη, και της συνεχούς χρήσης αρχαίων ονομάτων όπως Λαβύρινθος, Κουτί της Πανδώρας, και Γόρδιος Δεσμός που δίνονται σε σύγχρονους γρίφους. 

Λόγω περιορισμένου χρόνου, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνουν δύο ξεναγήσεις για τιμώμενα πρόσωπα.


Παρουσίαση των γρίφων μέσα από απλές ομιλίες

Θα παρουσιαστούν δύο διαλέξεις με γρίφους («Δούρειος Γρίφος», «Αρχιμήδους Οστομάχιον») και μια σφαιρική διάλεξη με 300 slides για το Καστελλοριζο (ιστορία, μνημεία, πανίδα, χλωρίδα, κ.λπ.).

Η διάλεξη «Δούρειος Γρίφος», μια παγκοσμίως γνωστή παρουσίαση του Πανταζή Χούλη, βίντεο της οποίας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, περιγράφει τα είδη γρίφων, την ιστορία τους και την αλληλεπίδραση τους με εμάς. Ειδική μνεία γίνεται στους εκπαιδευτικούς γρίφους και το πως μπορούν να βοηθήσουν τα μαθηματικά (αλλά και άλλες επιστήμες) να γίνουν πιο αποτελεσματικές και διασκεδαστικές. 

Η διάλεξη «Αρχιμήδους Οστομάχιον», περιέχει το ιστορικό του παλίμψηστου στο οποίο βρέθηκαν οι πληροφορίες για τον αρχαιότερο καταγεγραμμένο γρίφο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Οστομάχιον. Η ετυμολογία του ονόματος προέρχεται από τη φράση «Μάχη των Οστών», λόγω του ότι κατασκευάστηκε από ελεφαντόδοντο. Θα υπάρξει μια διασκεδαστική αναφορά στις ιδιότητες αυτού του γρίφου, καθώς και μια νέα έρευνα (του 2017) από τον Πανταζή Χούλη που ταξινόμησε (βάσει δυσκολίας) τους 536 τρόπους επανατοποθέτησης των 14 κομματιών μέσα στο τετράγωνο πλαίσιο. 

Η διάλεξη «Ζεστό Κοράλλι» (το όνομα της οποίας αποτελεί αναγραμματισμό της λέξης «Καστελλόριζο») εστιάζεται σε μια σφαιρική παρουσίαση του νησιού. Ιστορία, αρχαία μνημεία, φυσικές ομορφιές, εκκλησίες, μονοπάτια, ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας, συγκρίσεις παρελθόντος και μέλλοντος, και άλλα πολλά, αποτυπώνονται σε 300 slides, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα του ακριτικού νησιού.


Ξενάγηση στο βουνό μέσα από μοναδικά μονοπάτια για να γνωρίσουν την ιστορία και τη φύση του νησιού.

Μοναδική θέα από νέο μονοπάτι που ανοίξαμε…

Τα βουνά του Καστελλορίζου αποτελούν έως σήμερα έναν άγνωστο τόπο.

Σύντομα όμως, μέσω κυβερνητικού προγράμματος, επιτέλους θα αναδειχθούν και θα διαφημιστούν τα αμέτρητα αρχαία μνημεία, η παρθένα και γεμάτη βότανα φύση, τα σπάνια ενδημικά είδη, και τα εκπληκτικής ομορφιάς μονοπάτια που αποτελούν τις αρτηρίες σύνδεσης της δικής μας καθημερινότητας με ένα νέο κόσμο που αναζωογονεί σωματικά, νοητικά και ψυχικά.

Ευχαριστούμε πολύ τη συμβολή πολλών εθελοντών, ειδικά το Δημήτρη Καμπούρη, τον Πέτρο Τσοκαταρίδη, τη Φυσιολατρική Κίνηση Βριλησσού που (μαζί με τον Πανταζή Χούλη) βοήθησαν στη διάνοιξη κλασσικών μονοπατιών. Περισσότερο όμως ευχαριστούμε το Μανώλη Ρωξάνα (που πάλι μαζί με τον Πανταζή Χούλη) τις χειμερινές περιόδους του 2018-21, συντέλεσαν στη διάνοιξη ενός άνευ προηγουμένου αριθμού απομακρυσμένων μονοπατιών πολλών χιλιομέτρων αναλογικά με το νησί.

Αυτά τα νέα μονοπάτια, όχι μόνο ενίσχυσαν τη σύνδεση με τα αρχαία μνημεία, αλλά αποτέλεσαν και την έναρξη της χαρτογράφησης ενός νέου ολοκληρωμένου δικτύου, που είναι μοναδικό παγκοσμίως. Η επαγγελματική χαρτογράφηση έχει πλέον προγραμματιστεί να γίνει το φθινόπωρο του 2021 από το Στέφανο Ψημμένο και τον Πανταζή Χούλη. 

Αν θέλετε να δείτε μερικές όμορφες φωτογραφίες του νησιού, παρακαλούμε επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο.

Ο Πανταζής Χούλης μεγάλωσε στο Καστελλόριζο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιοτης Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας: Μάστερ στην Αλγεβρική Θεωρία Γραφημάτων (Μαθηματικά), διδακτορικό στα Συστήματα Ελέγχου (Ηλεκτρολογική και Ηλεκτρονική Μηχανική. Καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας έως και το 2012, κατέχει μια εκτενή συλλογή από 4.000 γρίφους, 700 από τους οποίους είναι δικές του επινοήσεις και πρωτότυπα. Γνωστός στην κοινότητα των γρίφων με πολλές τιμητικές διακρίσεις στον διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού γρίφων, είναι μέλος του IPP (International Puzzle Party).

Σήμερα είναι συνιδρυτής και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας MaxxBrain. Στόχος της MaxxBrain είναι να εισαγάγει μαθηματικούς γρίφους στην εκπαίδευση για την μαθησιακή διευκόλυνση των μαθητών. Η MaxxBrain συνεργάζεται με αρκετές πολιτειακές κυβερνήσεις της Ινδίας και πρόκειται να επεκταθεί σύντομα και στην υπόλοιπη Ασία.» Πρόσφατα ίδρυσε το  πρωτότυπο Μουσείο Γρίφων Μεγίστης στο νησί του που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών