Περιγραφή δράσεων του  Φεστιβάλ Γρίφων στην Πάτρα

21-23 Οκτωβρίου

Πανεπιστήμιο Πατρών

  • Ο καθ. Παύλος Τζερμιάς, Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών θα δώσει μια ομιλία στην έναρξη του φεστιβάλ, με τίτλο “Γρίφοι: διασκεδαστικά μαθηματικά με (ενίοτε) βαθιές προεκτάσεις.”
  • Η Βάγια Βλάχου, Καθηγήτρια Τομέα Θεωρητικών Μαθηματικών θα είναι συνομιλήτρια στο στρογγυλό τραπέζι «Τέχνη και Μαθηματικά».
  • Robots@UP: Ο Παναγιώτης Κουστουμπάρδης και οι φοιτητές του θα οδηγήσουν τα έξυπνα ρομπότ να λύσουν γρίφους! Η εθελοντική αυτή ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού με στόχο να τους μεταφέρει την εμπειρία και τη τεχνογνωσία τους στον τομέα αυτό, επιτυγχάνοντας τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη κοινωνία.

ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας

  • Μαθητικός Διαγωνισμός Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης Alan Turing. Θα παρουσιαστεί η φιλοσοφία του διεθνούς αυτού διαγωνισμού και ο απολογισμός των αποτελεσμάτων του προηγούμενου διαγωνισμού. Παράλληλα θα υλοποιηθούν παιγνίδια γρίφων για απεριόριστο αριθμό μαθητών με τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Μουσείο Γρίφων Καστελλόριζου – Πανταζής Χούλης, μαθηματικός – Ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων.

  • Μέρος από την πλούσια συλλογή των γρίφων που κατασκεύασε ο ιδρυτής του Πανταζής Χούλης θα εκτίθεται στο φεστιβάλ εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους
  • Παράλληλα , ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης θα δώσει δύο σημαντικές ομιλίες «Δούρειος Γρίφος», «Αρχιμήδους Οστομάχιον» και θα ανοίξει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Τέχνη και τα Μαθηματικά.

Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μιχάλη Λάμπρου.

  • Ο καθηγητής Μιχάλης Λάμπρου, μέσα από ομιλίες, συζητήσεις και παρουσιάσεις πρωτότυπων μαθηματικών τρικ θα αναδείξει τη μαγεία και απλότητα των μαθηματικών! Επιπρόσθετα θα συντονίσει τις διαδικτυακές συζητήσεις με δύο νέους αλλά ταλαντούχους μαθηματικούς, τον Στέφανο Αρετάκη και Σιλουανό Μπραζιτίκο. Επίσης θα συνομιλήσει με δύο μαθηματικούς (πρώην μαθητές του), τον Πανταζή Χούλη και τη Βάγια Λάμπρου για την Τέχνη και τα Μαθηματικά.

Πανεπιστήμιο Τορόντο – Στέφανος Αρετάκης

  • Ο πολυβραβευμένος Στέφανος Αρετάκης – Αναπλ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο θα αναφερθεί στην επιτυχία του και στο επιστημονικό του αντικείμενο (διαδικτυακή σύνδεση).

Πανεπιστήμιο Κρήτης – Σιλουανός Μπραζιτίκος

  • Ο νεαρός διακεκριμένος μαθηματικός – Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης θα κινηθεί στην ίδια θεματική με τον προηγούμενο ομιλητή (διαδικτυακή σύνδεση).

Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων – Θωμάς Θεοδοσιάδης

  • Ο Θωμάς Θεοδοσιάδης, Συνεργάτης στο Τμήμα Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων της Βουλής των Ελλήνων, θα μιλήσει για το μαγευτικό γαλάζιο σπήλαιο της Μεγίστης και θα αποκαλύψει στιγμές από τη σύγχρονη ιστορία του Καστελλόριζου μέσα από τα σπήλαια του.

Ελληνική ΜΕΝΣΑ (συμμετέχει με δύο δράσεις):

  • Σε συνεργασία με το Εργαστήριο ρομποτικής Robotica.gr. Ο ιδρυτής του Ανδρέας Τσιμπούρης θα παρουσιάσει σύνθετους γρίφους μέσα από διαδραστικά εντυπωσιακά εκθέματα κατασκευασμένα από μαθητές.
  • H εκπαιδευτικός Δέσποινα Κορεντίνη θα δείξει πώς σχεδιάζονται οι Γεωμετρικές Πράσινες Βιώσιμες Πόλεις.

Θαλής και Φίλοι

  • Την εθελοντική παρέα που εδώ και χρόνια και μέσα από ποικίλες δραστηριότητες προάγουν τον στοχασμό, τη γνώση και τον διάλογο. θα εκπροσωπήσουν οι Τεύκρος Μιχαηλίδης, Άλκηστη Πατρινέλη, Στέλλα Δημητρακοπούλου με ξεχωριστές ομιλίες και πρωτότυπα εργαστήρια.

SΤEM Education Πάτρας

  • Ο Παναγιώτης Βέρρας και οι συνεργάτες του θα παίξουν μαζί μας με γρίφους ειδικά σχεδιασμένους για το φεστιβάλ.

Αγγέλικα Παπανικολάου, πιανίστα, μουσικοπαιδαγωγός, μουσικολόγος

  • Τι είναι το Μουσικό ΝηπιαγΩδείο, πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα και τι είναι το ιδιαίτερο σύστημα μουσικής εκπαίδευσης και προπαιδείας που εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια η Αγγέλικα Παπανικολάου; Μπορούν οι μουσικοί γρίφοι να οδηγήσουν στην κατανόηση βασικών κανόνων της μουσικής καθώς και της επαφής-σχέσης με το όργανο που στην προκειμένη περίπτωση είναι το πιάνο;

Funky Dragon

  • Η Δήμητρα και ο Βασίλης μέσα από αντισυμβατικά εργαστήρια θα μας οδηγήσουν στον μαγικό κόσμο της διεπιστημονικής εκπαίδευσης όπου «τίποτα δεν είναι αδύνατο»!

Θωμάς Παππάς – μαθηματικός ερευνητής, junior trainer

  • Ο Θωμάς θα αποδείξει ότι πράγματι Μπορείς να παίξεις με … επιστημονική μέθοδο.

Science Reactors – Stand up Science

  • Η ομάδα των ταλαντούχων νέων επιστημόνων Science Reactors θα δείξει με τη μορφή του Stand up Science (στα χνάρια του Stand up comedy) και με απολαυστική διάθεση την επιστήμη αλλιώς. Πώς σύγχρονα επιστημονικά θέματα μετατρέπονται σε ιστορίες με χιούμορ;

 Χρήστος Καλουντζόγλου

  • Θεατροποιημένο παραμύθι με γρίφους από τον συγγραφέα – δημοσιογράφο Χρίστο Καλουντζόγλου.

Θέατρα Σκιών – Χρήστος Καλπουζάνης

  • Ο γνωστός πατρινός καραγκιοζοπαίκτης με την εντυπωσιακή δράση, τις περιοδείες και πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό θα παρουσιάσει την πετυχημένη του παράσταση Οδύσσεια 22, προσαρμοσμένη στη θεματική του Φεστιβάλ, Στενοί του συνεργάτες οι Μιχάλης Καταραχιάς και Ευαγγελία Βλαχάκη. Μαζί του θα εμφανιστεί και το Λύκειο των Ελληνίδων Πάτρας.

Φωτεινή Μπαξεβάνη – Γιάννης Σκαραγκάς

  • Η πολυαγαπημένη μας ηθοποιός, σκηνοθέτης και συνθέτης Φωτεινή Μπαξεβάνη μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου αλλά και της ομώνυμης παράστασης “Η κυρά της Ρω” Γιάννη Σκαραγκά θα μιλήσουν για το βιβλίο και μέσα από  συναρπαστικά αποσπάσματα θα μας συγκινήσουν μεταφέροντας το μεγαλείο της μοναδικής αυτής γυναίκας!

Η Χορωδία “Cantelena

  • Το γνωστό αυτό πατρινό χορωδιακό σχήμα υπό την διεύθυνση της κας Ελένης Παπαδοπούλου – Αραβαντινού θα κλείσει την πρώτη μέρα του φεστιβάλ με ένα πλούσιο ρεπερτόριό το οποίο θα περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα και διασκευές από τη σύγχρονη χορωδιακή μουσική. Η χορωδία από τη δημιουργία της (2016) έχει χαράξει μία σπουδαία πορεία με πολλές συναυλίες ετησίως, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παιγνίδια πλοήγησης και όχι μόνο από το “Πλήρωμα 94”

  • Η γνωστή πατρινή ομάδα και συνδιοργανώτρια του Φεστιβάλ, με έντονη δράση στα  δύο Φεστιβάλ Καστελλόριζου, θα έχει μια δυναμική παρουσία και τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ. Με  γρίφους  και παιγνίδια πλοήγησης θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας με την ευρηματικότητα, ζωντάνια αλλά και ακαταμάχητη φαντασία και τρέλα που την χαρακτηρίζουν!

 Και τις 3 ημέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργεί διαδραστική έκθεση γρίφων με τον Πανταζή Χούλη.