Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

«Στο πεδίο της παρατηρήσεως, η τύχη ευνοεί μόνο τον προετοιμασμένο νου» έλεγε ο Λουί Παστέρ, σπουδαίος χημικός και «πατέρας» της μικροβιολογίας… Από μωρά παρατηρούμε τα πάντα γύρω μας και θέλουμε συνεχώς να μαθαίνουμε πώς εξηγούνται όλα αυτά που μας εντυπωσιάζουν.
Πραγματοποιώντας πειράματα μαζί με τους μικρούς μας φίλους θα μάθουμε τη δομή του DNA και τον τρόπο που διαβάζεται το αλφάβητο της ζωής, πώς μοιάζουν τα κύτταρα και πώς αντιμετωπίζουν τους εχθρούς τους. Παίζοντας λοιπόν θα βρούμε τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας…

Η μέρα ενός κυττάρου: σπονδυλωτή σε 3 μέρη:

  • α. Παιχνίδι με το DNA: αντιγραφή γενετικού υλικού/ιών/ κτλ, με χρήση κατάλληλων μοντέλων για επίδειξη & υλικών φιλικών για τα παιδιά για να φτιάξουν τα δικά τους μοντέλα
  • β. επίθεση παθογόνων: φωτογραφίες/ παιχνίδι με τη μορφή επιλογής σε tablet,
  • γ. παρατήρηση κυττάρων με το μικροσκόπιο

Για παιδιά 4 – 10 ετών
Πιθανόν παιδιά μέχρι 16 ετών να βρουν ενδιαφέρον στο μικροσκόπιο
Παρουσίαση: Ευσταθίου Αντωνία, Καραγκούνη Ευδοκία & Τουμπανάκη Δήμητρα

«Φέρνουμε τον βιομικρόκοσμο στα …μέτρα μας!»

  • Εκτύπωση της τρισδιάστατης (3D) δομής βιομορίων, μικροοργανισμών και ιών με τη χρήση 3D εκτυπωτή, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τον βιομικρόκοσμο.
  • Χρωματισμός των δημιουργημάτων με διαφορετικά χρώματα, με σκοπό την εκμάθηση των επιμέρους στοιχείων τους και την εξοικείωση με την επιστημονική ορολογία.
  • Εξοικείωση με την έννοια του bioprinting και τις εφαρμογές του στον τομέα της υγείας.
  • Δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να κρατήσουν τις δημιουργίες τους ως επιβράβευση για την προσπάθειά τους!

Απευθύνεται σε κάθε ηλικία
Παρουσίαση: Γεωργία Παπαδοπούλου & Γεσθημανή Παπαδοπούλου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Δρ Αντωνία Ευσταθίου είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Τομέα Μικροβιολογίας του ΕΙΠ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2007), με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βιοχημεία (ΕΚΠΑ-Τμήμα Χημείας 2009) και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA-Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο-2015) ενώ είναι Διδάκτωρ στη Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ (2014). Από το 2014 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Τμήμα Μικροβιολογίας), στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και στο ΕΚΠΑ στο Τμήμα Ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Από το 2019 είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο ΕΙΠ (Αθήνα), και μέλος της Ομάδας Ανοσολογίας Λοιμώξεων. Ως διάκριση, έχει λάβει υποτροφία αριστείας IKY-Siemens για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα (2014-2015 και 2016-2017). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων έναντι παθογόνων λοιμωδών μικροοργανισμών και στη μελέτη σηματοδοτικών και ανοσολογικών μονοπατιών που σχετίζονται με λοιμώδεις ασθένειες με χρήση τεχνολογιών νέας γενιάς (π.χ -omics). Έχει δημοσιεύσει 12 πρωτότυπα άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και περισσότερα από 50 άρθρα σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 10 ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει σε οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων καθώς και σε διάφορες δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης (ScienceReactors). Από το 2019, συμμετέχει σε κύκλους πειραμάτων εξοικείωσης μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις Φυσικές Επιστήμες ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις Επικοινωνίας της Επιστήμης ως μέλος του ΕΙΠ (AthensScienceFestivals, Βραδιά του Ερευνητή, κ.α.).
Η Δρ Ευδοκία Καραγκούνη είναι διευθύντρια ερευνών του Τομέα Μικροβιολογίας του ΕΙΠ. Είναι πτυχιούχος του Βιολογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1982) και Διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος (1989). Από το 1990 εργάζεται στο ΕΙΠ, και από το 2013 είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Eργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας και επικεφαλής της Ομάδας Ανοσολογίας Λοιμώξεων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διαλεύκανση μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που ευθύνονται για την ανοσοπαθολογία παρασιτικών νοσημάτων, την ανάπτυξη εμβολίων και την ανάπτυξη ανοσοδιαγνωστικών. Έχει δημοσιεύσει 72 πρωτότυπα άρθρα σε διεθνή περιοδικά και το έργο της έχει λάβει >2000 αναφορές. Έχει συμμετάσχει σε 20 ερευνητικά προγράμματα και έχει προσελκύσει χρηματοδοτήσεις ύψους >2,5 Μ€. Έχει επιβλέψει 5 διδακτορικές διατριβές και 29 διπλωματικές εργασίες. Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΠ.
Η Δρ Δήμητρα Τουμπανάκη είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Τομέα Μικροβιολογίας του ΕΙΠ. Είναι πτυχιούχος (2003) και Διδάκτωρ (2008) του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts, Βοστώνη, ΗΠΑ (2008-2009), στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (2009-2010) και στο ΕΙΠ (2010-2016, 2019-σήμερα). Εργάσθηκε, επίσης, ως Υπεύθυνη Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της εταιρείας AquaVet A.E., Αθήνα, Ελλάδα (2017-2018). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών μεθόδων για την ανίχνευση και το χαρακτηρισμό παθογόνων μικροοργανισμών με έμφαση στον προσδιορισμό νέων βιοδεικτών με τη χρήση τεχνολογιών -omics. Έχει δημοσιεύσει 18 πρωτότυπα άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και έχει προσελκύσει χρηματοδοτήσεις ύψους >150.000 €. Από το 2008 ασχολείται ενεργά με την Επικοινωνία της Επιστήμης σε μαθητές διαφόρων βαθμίδων. Συμμετείχε ως εκπαιδευτής (mentor) στο πρόγραμμα ARRAYS του Howard Hughes Medical Institute (HHMI, USA), υλοποιεί κύκλους πειραμάτων εξοικείωσης μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις Φυσικές Επιστήμες ενώ συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις Επικοινωνίας της Επιστήμης.
Η Γεωργία Παπαδοπούλου είναι υποψήφια διδάκτωρ στο εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του ΕΙΠ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει παρακολουθήσει το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο: «Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική», του Τμήματος Βιολογίας και της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ. Κατά τη διάρκεια της διατριβής της έχει εκπαιδεύσει έναν μεταπτυχιακό και έξι προπτυχιακούς φοιτητές πάνω σε εργαστηριακές τεχνικές και ανάλυση αποτελεσμάτων. Παράλληλα με τις σπουδές της έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή ιατρικών άρθρων και έχει εργαστεί σε ειδικές εκδηλώσεις και συνέδρια.
Η Γεθσημανή Παπαδοπούλου είναι υποψήφια διδάκτωρ στη Μονάδα Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής του ΕΙΠ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας (Σχολής Θετικών Επιστημών) του ΕΚΠΑ και έχει παρακολουθήσει το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο: «Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική», του Τμήματος Βιολογίας και της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ. Εκπονεί τη διδακτορική της Διατριβή, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας στο πλαίσιο αυτής, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος «Βιολογία Κυττάρου» του Τμήματος Βιολογίας και στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας: Athens Science Festival, τόσο μέσω εθελοντικής δράσης, όσο και μέσα από τη συμμετοχή στις δραστηριότητες του τμήματος Βιολογίας (Θεματική: Φυσική Ανθρωπολογία).
Η Χριστίνα Β. Οικονομοπούλου, κατέχει την θέση του Προϊσταμένου Τμήματος Διοίκησης στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρκαδία. Σπούδασε Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Δημόσια Διοίκηση και ολοκλήρωσε την Διδακτορική της διατριβή, στο Τμήμα Επιστημών Υγείας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα εξειδικεύτηκε στην Γαλλία, στην Διοίκηση Νοσοκομείων (Στρασβούργο) και στην Πληροφορική Υγείας (Παρίσι). Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες υπηρετεί την Έρευνα και την Δημόσια Υγεία, ως στέλεχος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και ως Διοικήτρια – Πρόεδρος ΔΣ, του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών. Στις ακαδημαϊκές της δραστηριότητες, εντάσσεται η διδασκαλία, των μαθημάτων Μάνατζμεντ και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, σε προπτυχιακό επίπεδο, ως Λέκτορας Ν. 407, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σ’ εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το αντίστοιχο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού, την Βελτίωση της Ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και την Διαχείριση Κρίσεων. Το ενδιαφέρον της για τα παιδιά, εκφράζεται πλέον και μέσω της συμμετοχής της ως μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, μέσω της δραστηριοποίησής της ως μέλος του ΔΣ, του Ιδρύματος «Άγγελου και Λητούς Κατακουζηνού». Στοιχεία επικοινωνίας Δρ Χριστίνα Β. Οικονομοπούλου Προϊσταμένη Τμήματος Διοίκησης Λ. Βασ. Σοφίας 127 * 115 21 Αθήνα Τηλ : 210-6478814 * +030 694 612 3971 e-mail : oikonomopoulouc@pasteur.gr

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), www.pasteur.gr, ένα Διεθνές  Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας με κοινωνική αποστολή, ιδρύθηκε το 1919. 
Το ΕΙΠ συνιστά ένα δημόσιο ερευνητικό φορέα που είναι αρωγός της Πολιτείας σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, έχει υιοθετήσει τη σύγχρονη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία σημαντική αποστολή της έρευνας είναι η διασύνδεση με την κοινωνία. Ένας σημαντικός άξονας της διασύνδεσης αυτής είναι η εκπαίδευση σε θέματα επιστήμης.
Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρει στη μαθητική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Βιοεπιστημών και της Βιοϊατρικής έρευνας, με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων ενημέρωσης για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στους τομείς της Μικροβιολογίας (παθογόνοι μικροοργανισμοί, λοιμώδη νοσήματα, εμβόλια, μικροβιακή αντοχή, κ.α), Ανοσολογίας (φυσική κι επίκτητη ανοσία, αντισώματα, αυτοάνοσα νοσήματα) και Νευροβιολογίας (νευροεκφυλιστικά νοσήματα, θεραπείες με βλαστικά κύτταρα), καθώς και Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής (σημασία εμβολιασμών, σωστή διατροφή, φυσική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και χρήσης ουσιών, προσωπική υγιεινή).
Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών απευθύνεται στα σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επιστημονικά/ερευνητικά που θα συμβάλλουν στην μετέπειτα επιλογή τους στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την επαγγελματική τους απασχόληση. Το ΕΙΠ διαθέτει πολυετή πείρα στην υποδοχή σχολείων για εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά τα τελευταία έτη υλοποιούνται:
Εκπαιδευτικά Προγράμματα (με επισκέψεις σχολείων στο ΕΙΠ).
• Επιστημονικές Εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και μαθητές.
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της επιστήμης το ΕΙΠ διοργανώνει και συμμετέχει σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις, με στόχο τη διάχυση της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου μέσω διαθεματικής προσέγγισης, με όχημα την τέχνη (κινηματογράφος, φωτογραφία, μουσική, παραστάσεις), εκλαϊκευμένες ομιλίες Ερευνητών και αλληλεπίδραση με το ευρύ κοινό, «Στρογγυλά Τραπέζια” που πραγματεύονται επίκαιρα θέματα στις θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται το ΕΙΠ (Παγκόσμια Ημέρα UNISTEM, Researchers’ Night Athens Science Festival, Patras Science Festival, Pint of Science, κλπ)
Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υποδοχής Προσφυγοπαίδων, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ωφελούμενους που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας, σε θέματα προσωπικής υγιεινής και σεξουαλικής υγείας, κλπ)
Σειρά Ειδικών Σεμιναρίων. Σεμινάρια για Νηπιαγωγούς και Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Αναγκαιότητα του Εμβολιασμού κλπ), σεμινάρια σε συνεργασία με Σχολικούς Σύμβουλους (Βιολόγοι, Γεωλόγοι, Φυσικοί, Χημικοί), απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου της Αθήνας, με θέμα: «Εξελίξεις και τάσεις στις Φυσικές Επιστήμες του σήμερα».


Υπεύθυνες Επικοινωνίας για τη συμμετοχή του ΕΙΠ στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου 2022:
Χριστίνα Δρίβα, Γραφείο Προβολής και Δικτύωσης, Τμήμα Διοίκησης, Τηλ.210-6478801, Εmail: cdriva@pasteur.gr
Δήμητρα Τουμπανάκη, PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ανοσολογίας Λοιμώξεων/Επικοινωνία της Επιστήμης, Τμήμα Μικροβιολογίας, Τηλ.: 210-6478825, Εmail: dtouban@pasteur.gr