ΠΕΚΕΣ – Διαγωνισμός

Μαθητικός Διαγωνισμός Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης Alan Turing.

Στο διαγωνισμό δίνουμε το όνομα «Alan Turing» προς τιμή του   Άλαν Μάθισον Τιούρινγκ ή Τούρινγκ (Alan Matheson Turing) Άγγλου μαθηματικού, Καθηγητή της Μαθηματικής Λογικής ο οποίος θεωρείται ότι με το έργο του έβαλε τα θεμέλια  Πληροφορικής «Επιστήμης υπολογιστών» Πολύ γνωστή είναι και η Μηχανή του Turing (Turing Machines) η οποία θεωρείται η πιο απλή μηχανή που μπορούσε να εκτελέσει οποιοδήποτε υπολογισμό.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της σημασίας των Μαθηματικών και της Πληροφορικής, και ιδιαίτερα της Μαθηματικής λογικής και Υπολογιστικής σκέψης ως θεμέλιο ανάπτυξης κριτικής σκέψης και ορθολογικού συλλογισμού από τους/τις μαθητές/τριες. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ικανοτήτων μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας που μπορεί να προσφέρει με υπευθυνότητα ως ενεργός πολίτης μέσα σε μία σύνθετη και διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία της τεχνολογίας και της επικοινωνίας.

Ο διαγωνισμός ;έγινε  πιλοτικά τον Απρίλιο του 2022 αρχικά μόνο για μαθητές Γυμνασίου για πρώτη φορά σε μικρή κλίμακα σε τρεις φάσεις: ένας προκριματικός γύρος (ανά Σχολείο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας), ημιτελικοί και τελικοί αγώνες σε επίπεδο Περιφέρειας) στην έδρα του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα).

Επίσης και κάποιες φωτογραφίες από τον τελευταίο διαγωνισμό

Ο Σπύρος Παπαδάκης Είναι Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής (ΠΕ86) και Οργανωτικός Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Ελλάδας και διδάσκει περιοδικά Πληροφορική, Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Τεχνολογία ως μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 140 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, ως κεφάλαια βιβλίων, 12 βιβλία και έχει επιβλέψει περισσότερες από 35 μεταπτυχιακές διατριβές. Έχει διατελέσει κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, μέλος εκδοτικών επιτροπών περιοδικών και οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών και συμπρόεδρος διεθνών συνεδρίων. Δραστηριοποιείται διδακτικά και ερευνητικά στους χώρους της πληροφορικής και της εκπαίδευσης, στις επιστημονικές περιοχές της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας & Ηλεκτρονικής Μάθησης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τομείς των Αναδυόμενων και Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών, και την υποστήριξη της διά ζώσης, της εξ αποστάσεως και μικτής διδασκαλίας και μάθησης.

(http://users.sch.gr/papadakis)

Η Δρ Αθανασία Μπαλωμένου είναι Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Π.Ε.Κ.Ε.Σ) Δυτικής Ελλάδας.

Είναι κάτοχος Διδακτορικού στη Διδακτική των Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τριών Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών 1.στα Μαθηματικά των υπολογιστών και των αποφάσεων, 2.στις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση και 3.στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης). Τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντά της αφορούν τη διδακτική των Μαθηματικών αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία πολλαπλών αναπαραστάσεων.

Είναι επιμορφώτρια Β΄ Επιπέδου, καθώς και επιμορφώτρια/υποστηρίκτρια στο πρόγραμμα επιμόρφωσης και πιλοτικής εφαρμογής των Νέων προγραμμάτων Σπουδών του ΙΕΠ. Έχει αυτόνομο διδακτικό έργο στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Έχει συγγραφικό έργο, δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εισηγήσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια.

Ο Πέτρος Σταυρόπουλος είναι εκπαιδευτικός πληροφορικής στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διδάσκει το μάθημα της Πληροφορικής και της Γεωγραφίας.  Τα τελευταία χρόνια εκτός από το μάθημα της πληροφορικής έχει εισάγει στο πρόγραμμα των μαθημάτων του σχολείου την εκπαιδευτική ρομποτική. Έχει σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων, τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης, όσο και σε αυτόν της πληροφορικής.

Έχει βασικό πτυχίο στην Πληροφορικής (Πανεπιστήμιο Πειραιά) και στην Οικονομική Επιστήμη  (Πανεπιστήμιο Πατρών). Επίσης έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο ΔΜΠΣ Ηλεκτρονική και Επεξεργασία της Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Πατρών και στο ΜΠΣ Εκπαίδευση Ενηλίκων του ΕΑΠ, καθώς και πλήθος επιμορφώσεων.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Εκπαίδευση, Προγραμματισμός Στο Διαδίκτυο, Εκπαιδευτική Ρομποτική, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Οικονομική Επιστήμη.